- 2 stycznia 2012
Jadłospis
JADŁOSPIS 07.10.2024R 11.10.2024R
07.10.2024r poniedziałek | Śniadanie;1. Kanapki z kiełbaską śląską na gorąco, bawarka 2. Gruszka, woda bez ograniczeń
/1,7/ kcal 345 ;białko 8 tłuszcze 9 węglowodany 32 | Obiad; Barszcz ukraiński z ziemniakami na wywarze z kurczaka i jarzyn zabielany śmietaną z zielonym koperkiem, makaron z białym serem i musem z truskawek i mango, kompot wieloowocowy, woda bez ograniczeń /1,3,7,9/ kcal 534; białko 34 tłuszcze 8 węglowodany 84
| Podwieczorek; Bułeczka cynamonka z masłem , cząstki jabłek, woda bez ograniczeń
/1,7/ kcal 202 białko 12 tłuszcze 4 węglowodany 27 | Razem kcal 1081 |
08.10.2024r wtorek | Śniadanie;1. Kanapki z masłem , szynką wędzoną z papryką czerwoną na sałacie, kawa zbożowa z mlekiem, 2. Banan, woda bez ograniczeń
/1,7/ kcal 322 ;białko 12 tłuszcze 8 węglowodany 28 | Obiad; Zupa brokułowa z kaszą manną na wywarze z kurczaka i warzyw z natką pietruszki, kotlet siekany z fileta kurczaka, sałatka z kapusty pekińskiej z pomidorem i papryką, puree ziemniaczane z zielonym koperkiem, kompot wieloowocowy, woda bez ograniczeń /1,3,9/ kcal 575; białko 34 tłuszcze 8 węglowodany 84
| Podwieczorek; Herbatniki kruche , jogurt z owocami, woda bez ograniczeń
/1,3,7/ kcal 209; białko 3 tłuszcze 5 węglowodany 27 | Razem kcal 1106 |
09.10.2024r środa | Śniadanie;1. Kanapki z masłem , polędwicą sopocką i kiełkami brokuła na sałacie, kakao, 2. Śliwki węgierki, woda bez ograniczeń
/1,7/ kcal 341 ;białko 13 tłuszcze 11 węglowodany 32 | Obiad; Zupa selerowa z groszkiem ptysiowym na wywarze z kurczaka i warzyw zabielana śmietanką z zieloną pietruszką, gulasz wieprzowy, surówka z czerwonej kapusty, kluski śląskie, kompot wieloowocowy, woda bez ograniczeń /1,3,7,9/ kcal 564; białko 16 tłuszcze 16 węglowodany 67
| Podwieczorek; Ciasto jogurtowe z owocami, woda bez ograniczeń
/1,3/ kcal 198; białko 3 tłuszcze 11 węglowodany 24 | Razem kcal 1103 |
10.10.2024r czwartek
| Śniadanie;1. Kanapki z pastą z łososia z jajkiem, szczypiorkiem i pomidorkami, herbata z cytryną 2. Sok witaminka , woda bez ograniczeń
/1,3,4,7/ kcal 332 ;białko 12 tłuszcze 8 węglowodany 28 | Obiad; Zupa szczawiowa z ryżem na wywarze z kurczaka i warzyw zabielana śmietaną z zieloną pietruszką, gołąbki kanadyjskie z sosem pomidorowym, cząstki ogórka kiszonego, puree ziemniaczane z zielonym koperkiem,kompot wieloowocowy, woda bez ograniczeń /1,3,7,9/ kcal 551; białko 22 tłuszcze 11 węglowodany 86
| Podwieczorek; Mufinka śmietankowa, kakao, woda bez ograniczeń
/1,3,7/ kcal 218; białko 3 tłuszcze 11 węglowodany 24 | Razem kcal 1101 |
11.10.2024r piątek | Śniadanie; Rogalik z masłem , dżemem i twarożkiem śmietankowym , kasza manna z mlekiem , 2. Mandarynka , woda bez ograniczeń
/1,3,7/ kcal 338; białko 13 tłuszcze 13 węglowodany | Obiad; Zupa porowa z lanymi kluskami na kurczaku i jarzynach z natką pietruszki , filet z miruny , warzywa gotowane z masłem i prażonym sezamem , puree ziemniaczane z zielonym koperkiem, , kompot wieloowocowy, woda bez ograniczeń /1,3,4,9/ kcal 543; białko 20 tłuszcze 14 węglowodany 89
| Podwieczorek; Mus owocowy tubce, biszkopty języczki woda bez ograniczeń
/1,3/ kcal 195; białko 7 tłuszcze 1 węglowodany 10 | Razem kcal 1076 |
ZASTRZEGAMY SOBIE PRAWO DO ZMIAN W JADŁOSPISIE
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w
sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności , które ze
szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic
miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane
z alergią i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie
będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym dniu numer jaki zawiera danie.
OZNACZENIA ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH;
1.ZBOZA ZAWIERAJĄCE GLUTEN
2.SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
3.JAJA I PRODUKTY POCHODNE
4.RYBY I PRODUKTY POCHODNE
5.ORZESZKI ZIEMNE (ARACHIDOWE)
6.SOJA I PRODUKTY POCHODNE
7.MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
8.ORZECHY
9.SELER I PRODUKTY POCHODNE
10.GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
11.NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
12.DWUTLENEK SIARKI
13.ŁUBIN
14.MIĘCZAKI
*ZGODNIE Z INFORMACJAMI OD PRODUCENTÓW OZNACZONY * PRODUKT MOŻE ZAWIERAĆ ŚLADOWE ILOŚCI ; GLUTENU, MLEKA, JAJEK, SOI, SELERA I GORCZYCY. PODOBNIE JAK UŻYWANE DO PRZYGOTOWANIA POSIŁKÓW PRZYPRAWY; PIEPRZ, ZIELE ANGIELSKIE, LIŚĆ LAUROWY, MAJERANEK, OREGANO, BAZYLIA, TYMIANEK, ZIOŁA PROWANSALSKIE, PAPRYKA SŁODKA, PIEPRZ ZIOŁOWY, CUKIER WANILIOWY. W WĘDLINACH ZAKUPIONYCH OD PRODUCENTA ŚLADOWO MOGĄ WYSTĄPIC ; SOJA , GLUTEN, SELER.