JADŁOSPIS 04.12.2023r- 08.12.2023r
04.12.2023r poniedziałek | Śniadanie:1. Kanapki z masłem i kiełbaska na gorąco z keczupem i musztardą, kakao, 2. Marchewka do chrupania , woda bez ograniczeń /1,7/ kcal 328 białko 14 tłuszcze 9 węglowodany 30 | Obiad; Kapuśniak z ziemniakami na wywarze z kurczaka z zielonym koperkiem, naleśniki z twarożkiem waniliowym i dżemem i musem z truskawek, kompot wieloowocowy, woda bez ograniczeń /1,3,7,9/ kcal 569; białko 38 tłuszcze 26 węglowodany 87
| Podwieczorek; Chałka z masłem i powidłami śliwkowymi, cząstki jabłka woda bez ograniczeń /1,7/ kcal 207; białko 5 tłuszcze 3 węglowodany 26 | Razem kcal 1104 |
05.12.2023r wtorek | Śniadanie:1. Kanapki z sałatką z tuńczyka ze szczypiorkiem i żółtym serem, herbata z cytryną 2. Banan woda bez ograniczeń /1,4,7/ kcal 310; białko 18 tłuszcze 4 węglowodany 38 | Obiad; Krupnik z kaszą na wywarze z kurczaka i warzyw z zieloną pietruszką, gulasz wieprzowy, sałatka z ogórka kiszonego, puree ziemniaczane, kompot wieloowocowy, woda bez ograniczeń /1,9/ kcal 570; białko 38 tłuszcze 26 węglowodany 87
| Podwieczorek; Jogurt owocowy, paluchy kukurydziane woda bez ograniczeń /7/ kcal 162; białko 5 tłuszcze 3 węglowodany 26 | Razem kcal 1042 |
06.12.2023r środa
| Śniadanie;1. Kanapki z pastą jajeczną i pomidorkiem koktajlowym, kawa z mlekiem, 2. Pomarańcza woda bez ograniczeń
/1,3,7/ kcal 321; białko 19 tłuszcze 15 węglowodany 43 | Obiad; Zupa pomidorowa z makaronem na wywarze z kurczaka i jarzyn z zieloną pietruszką, kotleciki siekane z fileta kurczaka , mizeria z jogurtem naturalnym, kompot wieloowocowy, woda bez ograniczeń /1,3,7,9/ kcal 551; białko 24 tłuszcze 13 węglowodany 67
| Podwieczorek; Herbatniki maślane, sok multiwitamina, woda bez ograniczeń
/1,3,7/ kcal 212; białko 9 tłuszcze 10 węglowodany 39 | Razem kcal 1084 |
07.12.2023r czwartek
| Śniadanie;1. Baton pszenny z masłem i dżemem morelowym, płatki kukurydziane z mlekiem, 2. Mandarynka, woda bez ograniczeń
/1,7/ kcal 341; białko 19 tłuszcze 15 węglowodany 43 | Obiad; Zupa szczawiowa z ryżem na wywarze z kurczaka i jarzyn z zieloną pietruszką, kartacze z mięsem i kapustą, kompot wieloowocowy, woda bez ograniczeń /1,3,7,9/ kcal 546; białko 24 tłuszcze 13 węglowodany 67
| Podwieczorek; Budyń śmietankowy z bananem, biszkopty, woda bez ograniczeń
/1,3,7/ kcal 190; białko 9 tłuszcze 10 węglowodany 39 | Razem kcal 1076 |
08.12.2023r piątek | Śniadanie:1. Kanapki z masłem i szynką wiejską na sałacie , kakao, 2. Jabłko, woda bez ograniczeń /1,7/ kcal 316; białko 17 tłuszcze 10 węglowodany 52 | Obiad; Zupa selerowa z gwiazdkami na wywarze z kurczaka i jarzyn zabielana śmietaną z zieloną pietruszką, filet rybny z pieca pod kołderką z warzyw, puree ziemniaczane z zielonym koperkiem, kompot wieloowocowy , woda bez ograniczeń /1,3,4,9/ kcal 511; białko 17 tłuszcze 4 węglowodany 71 | Podwieczorek; Ciasto z owocami, herbatka z dzikiej róży Woda bez ograniczeń /1/ kcal 228; białko 8 tłuszcze 4 węglowodany 40 | Razem kcal 1055 |
ZASTRZEGAMY SOBIE PRAWO DO ZMIAN W JADŁOSPISIE
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w
sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności , które ze
szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic
miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane
z alergią i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie
będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym dniu numer jaki zawiera danie.
OZNACZENIA ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH;
1.ZBOZA ZAWIERAJĄCE GLUTEN
2.SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
3.JAJA I PRODUKTY POCHODNE
4.RYBY I PRODUKTY POCHODNE
5.ORZESZKI ZIEMNE (ARACHIDOWE)
6.SOJA I PRODUKTY POCHODNE
7.MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
8.ORZECHY
9.SELER I PRODUKTY POCHODNE
10.GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
11.NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
12.DWUTLENEK SIARKI
13.ŁUBIN
14.MIĘCZAKI
*ZGODNIE Z INFORMACJAMI OD PRODUCENTÓW OZNACZONY * PRODUKT MOŻE ZAWIERAĆ ŚLADOWE ILOŚCI ; GLUTENU, MLEKA, JAJEK, SOI, SELERA I GORCZYCY. PODOBNIE JAK UŻYWANE DO PRZYGOTOWANIA POSIŁKÓW PRZYPRAWY; PIEPRZ, ZIELE ANGIELSKIE, LIŚĆ LAUROWY, MAJERANEK, OREGANO, BAZYLIA, TYMIANEK, ZIOŁA PROWANSALSKIE, PAPRYKA SŁODKA, PIEPRZ ZIOŁOWY, CUKIER WANILIOWY. W WĘDLINACH ZAKUPIONYCH OD PRODUCENTA ŚLADOWO MOGĄ WYSTĄPIC ; SOJA , GLUTEN, SELER