JADŁOSPIS 16.05.2022r -20.05.2022R
16.05.2022r poniedziałek | Śniadanie:1. Kanapki z masłem kiełbaską żywiecką, serem żółtym i rzodkiewką na sałacie, kakao, herbata z cytryną, 2. Mandarynka, woda bez ograniczeń /1,7/ kcal 311; białko 20 tłuszcze 6 węglowodany 38/ | Obiad; Botwinka z ziemniakami na wywarze z kurczaka i jarzyn z zielonym koperkiem, makaron kokardy zapiekany z filetem z kurczaka i szpinakiem, kompot wieloowocowy, woda bez ograniczeń /1,7,9,/ kcal 568 ; białko 15 tłuszcze 12 węglowodany 88/
| Podwieczorek; Rogalik 7 days , herbata owocowa, woda bez ograniczeń /1,7/ kcal 212 białko 3 tłuszcze 15 węglowodany 24/ | Razem kcal 1091 |
17.05.2022r wtorek | Śniadanie:1. Kanapki z polędwicą sopocką, kiełkami brokuła i pomidorkiem koktajlowymi , kawa z mlekiem, herbata z miodem i cytryną, 2. Kalarepka, woda bez ograniczeń /1,7/ kcal 321; białko 20 tłuszcze 6 węglowodany 38/ | Obiad; Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami na wywarze z kurczaka i warzyw z zielonym koperkiem, risotto z filetem z indyka z sosem pomidorowym i papryką czerwoną, kompot wieloowocowy, woda bez ograniczeń /1,9/ kcal 563 ; białko 15 tłuszcze 12 węglowodany 88/
| Podwieczorek; Mus owocowy w tubce, paluchy kukurydziane, herbata owocowa, woda bez ograniczeń /1/ kcal 212 białko 3 tłuszcze 0 węglowodany 24/ | Razem kcal 1063 |
18.05.2022r środa | Śniadanie; Kanapki z sałatką z tuńczyka z serem i ogórkiem , herbata z cytryną, 2. Truskawki, woda bez ograniczeń /1,3,7/ kcal 333; białko 12 tłuszcze 7 węglowodany 64/ | Obiad; Zupa brokułowa z kaszą manną na wywarze z kurczaka i warzyw z zieloną pietruszką, kotlet z fileta z kurczaka, surówka z marchwi i jabłka, puree ziemniaczane z zielonym koperkiem, kompot wieloowocowy, woda bez ograniczeń /1,3,9/ kcal 563 ; białko 15 tłuszcze 12 węglowodany 88/
| Podwieczorek; Babka cytrynowa, herbata z cytryną woda bez ograniczeń /1,3/ kcal 222 ; białko14 tłuszcze 16 węglowodany 38/ | Razem kcal 1069 |
19.05.2022r czwartek | Śniadanie; ; Kanapki z pastą z kiełbasy i ogórkiem kiszonym , bawarka, z herbata z cytryną, 2. Sok świeżo tłoczony, woda bez ograniczeń /1,7/ kcal 332; białko 12 tłuszcze 7 węglowodany 64/ | Obiad; Krupnik z kaszą na wywarze z indyka i jarzyn i z zieloną pietruszką, gulasz wieprzowy, surówka z selera z rodzynkami i jogurtem naturalnym, kluski śląskie, kompot wieloowocowy, woda bez ograniczeń /1,7,9/ kcal 541; białko 27 tłuszcze 23 węglowodany 71/
| Podwieczorek; Ciasto drożdżowe z masłem, herbata owocowa, woda bez ograniczeń /1,7/ kcal 222 ; białko14 tłuszcze 16 węglowodany 38/ | Razem kcal 1095 |
20.05.2022r piątek | Śniadanie; Kanapki z żółtym serem i papryką czerwoną, kasza manna z mlekiem, herbata z cytryną, 2. Marchewka do chrupania, woda bez ograniczeń /1,7/ kcal 336; białko 12 tłuszcze 7 węglowodany 64/ | Obiad; Zupa pomidorowa z makaronem na wywarze z kurczaka i warzyw z zieloną pietruszką , filet z miruny pod kołderką z jarzyn, puree ziemniaczane z zielonym koperkiem, woda bez ograniczeń /1,3,4,9/ kcal 532; białko 25 tłuszcze 11 węglowodany 70/ | Podwieczorek; Actimel, herbatniki owsiane, woda bez ograniczeń /1,7/ kcal 221 białko 3 tłuszcze 0 węglowodany 24/ | Razem kcal 1089 |
ZASTRZEGAMY SOBIE PRAWO DO ZMIAN W JADŁOSPISIE
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w
sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności , które ze
szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic
miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane
z alergią i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie
będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym dniu numer jaki zawiera danie.
OZNACZENIA ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH;
1.ZBOZA ZAWIERAJĄCE GLUTEN
2.SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE
3.JAJA I PRODUKTY POCHODNE
4.RYBY I PRODUKTY POCHODNE
5.ORZESZKI ZIEMNE (ARACHIDOWE)
6.SOJA I PRODUKTY POCHODNE
7.MLEKO I PRODUKTY POCHODNE
8.ORZECHY
9.SELER I PRODUKTY POCHODNE
10.GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE
11.NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE
12.DWUTLENEK SIARKI
13.ŁUBIN
14.MIĘCZAKI
*ZGODNIE Z INFORMACJAMI OD PRODUCENTÓW OZNACZONY * PRODUKT MOŻE ZAWIERAĆ ŚLADOWE ILOŚCI ; GLUTENU, MLEKA, JAJEK, SOI, SELERA I GORCZYCY. PODOBNIE JAK UŻYWANE DO PRZYGOTOWANIA POSIŁKÓW PRZYPRAWY; PIEPRZ, ZIELE ANGIELSKIE, LIŚĆ LAUROWY, MAJERANEK, OREGANO, BAZYLIA, TYMIANEK, ZIOŁA PROWANSALSKIE, PAPRYKA SŁODKA, PIEPRZ ZIOŁOWY, CUKIER WANILIOWY. W WĘDLINACH ZAKUPIONYCH OD PRODUCENTA ŚLADOWO MOGĄ WYSTĄPIC ; SOJA , GLUTEN, SELER.