• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Pani Terenia poleca

Email

Witam.
Ta zakładka na służyć do zamieszczania przepisów i porad dietetycznych, mam nadzieję, że uda mi się stanąć na wysokości zadania i przepisy oraz rady jakie tutaj zamieszczę przydadzą się nie tylko w naszym przedszkolu ale i w życiu codziennym oraz zostaną wykorzystane w domu ku uciesze nie tylko dzieci ale i dorosłych domowników. Pozdrawiam Ewa.

Jako pierwszy zamieszczam przepis na biszkopt, który udaje się zawsze..../no może prawie zawsze ;)/


Biszkopt - można również stosować do pieczenia muffinów biszkoptowych....



Składniki:

niepełna szklanka mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 duże jajka lub 5 małych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
trzy czwarte szklanki cukru
sok z połowy cytryny

Wykonanie:

Ubić pianę z białek jaj na sztywno dodać cukier dalej ubijając dodać zółtka. Powoli dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i na końcu wlać sok z cytryny, piec w temp. 160 stopni

Rada:

Biszkopt może być użyty do tortu jak i do wykonania innego ciasta, kremy stosujemy takie na jakie mamy smak, jednak aby ciasto było mniej kaloryczne można po przekrojeniu biszkoptu zalać go zwykłym budyniem i pozostawić do wystygnięcia, przyozdobić tym czym chcemy. Aby biszkopt był bardziej wilgotny możemy nasączyć go mieszanką wody, soku z cytrymy i zapachu do ciast, mi najbardziej smakuje zapach rumowy.
Życzę twórczego wykorzystania przepisu oraz smacznego .


Rogaliki drożdżowe - można też stosować jako podstawę do pizzy (wyrasta dość wysoka)

Składniki:


1/2 kg. mąki
1 jajko
pół paczki drożdży (suche się nie sprawdzają)
dwie łyżki stołowe oleju
łyżeczka cukru
szczypta soli
woda ile wchłonie ciasto (najlepiej ciepła)
Nadzienie: według uznania podane również w przepisie

Wykonanie:

W kubeczku w ciepłej wodzie (około pół kubka) dobrze rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru, i szczyptą soli, wlać roztwór do mąki, wbić jajko, wlać olej i dodając wodę tak aby powstało dość miękkie ciasto zagniatamy aż przestanie się przyklejać do podłoża. Jeśli chcemy zrobić pizzę to rozwałkowujemy placek w takim kształcie jaki posiada forma do pizzy. Jeśli jednak są to rogaliki to odrywamy kawałki wielkości piłki tenisowej i rozwałkowujemy w kształcie koła, przekrajamy na cztery części, powstałe w ten sposób trójkąty nadziewamy np. serem żółtym i wędlinka oraz ketchupem, serkiem białym na słodko albo owocami bądź dżemem. Zawijamy od najgrubszej części do cieńszej i powstały rulonik kształtujemy w formę rogalika odkładamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (trwa to około 15 minut i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni, czas jest różny więc trzeba sprawdzać czy się już przyrumieniło.

Rada:

Aby nam się łatwiej wszystko wałkowało smarujemy ręce, wałek i podstawę olejem, formę do pizzy oraz blaszkę na rogaliki również. I jeszcze aby ser żółty na pizzy się nam zbyt szybko nie spalił trzeba go wysypać na pizzę tuż przed wyjęciem z piekarnika oczywiście musi dię rozpuścić.

Życzę miłej zabawy bo można rogaliki wykonywać z dziećmi oraz smacznego :)


Kule armatnie - można też inaczej sobie tą przyjemność nazwać

Składniki:

300g płatków owsianych lub mieszanych z jęczmiennymi
1/2 szklanki cukru
200g margaryny lub masła 82%
2 łżki kakao
100ml mleka
po dwie łyżki orzechów włoskich, rodzynek, kokosu czy np. różnych ziarenek

Wykonanie:

Tłuszcz rozpuszczamy następnie dodajemy cukier, kakao i mleko. Całość gotujemy aż do dobrego rozpuszczenia się następnie wsypujemy ziarenka i płatki jeszcze chwilę gotujemy potem odstawiamy do podstygnięcia. Potem formujemy kule wielkości piłeczki ping-pongowej, możemy oczywiście obtoczyć jeszcze w ziarnach, orzechach czy kokosie.

Rada:

Świetna zabawa dla dzieciaczków :).......smacznego


Lody śmietankowo-twarożkowe.

Hm, te lody to nic innego tylko twarożek, ja używam twarogu w pojemnikach kilogramowych do wyrobu smakołyków oraz wypieków. Taki twarożek dosładza się cukrem, dodaje olejek śmietankowy lub cukier waniliowy /ja wolę olejek/ można dodać owoce, bądź kawałki czekolady no i ja w przedszkolu nie schładzam ale jeśli ktoś lubi można jeszczr chcłodzić w lodówce. Podajemy na talerzykach lub pucharkach z dodatkiem owoców, wafli, ciasteczek, z dodatkiem polewy czekoladowej lub posypki cukiereczkowej czy czekoladowej.
Wiem, że dzieci na hasło lody.....zjedzą ten twarożek ze smakiem ;)


Jeżowce lub jak kto woli szyszki:


200g czekolady
100ml śmietany kremówki
600g ryżu preparowanego /ja daję cała paczkę 700g i kupuję w Kauflandzie sorki za reklamę;)/

Wykonanie:

Czekladę łamiemy w kostki dolewamy śmietanę i gotujemy na wolnym ogniu aż zacznie się kleić, zostawiamy do podstygnięcia a następnie mieszamy razem z ryżem, po wymieszaniu formujemy za pomocą łyżki do zupy w podłużne walce i możemy posypać kakaukiem Kubuś lub wiórkami kokosowymi bądź jak kto woli zostawiamy bez posypek następnie pozostawiamy na około 2 godziny do porządnego zastygnięcia. Pyyyyyyszne !!!


"Suszi" z ciemnego pieczywa /można użyć jasnego ale wtedy nadzienie ciemniejsze/

Do wykonania "siszi" potrzebujemy krojony ciemny lub jasny chleb, każdą kromeczkę pozbawiamy skórek za pomocą noża a za pomocą wałka spłaszczamy chlebek i smarujemy no i tutaj mamy pole do popisu bo past jest mnogość ja podam tą, którą lubię najbardziej.
Pasta: serek bieluch mieszamy z przyprawa do kurczaka złocistego z firmy Kamis, wsypujemy do smaku jaki nam lub dzieciom będzie odpowiadał, więcej znaczy ostrzej, dla dorosłych dodajemy mały starty na drobnej tarce czosnek, dzieci raczej nie zaakceptują obecności czosnku no i mamy gotową pastę.

Jeśli mamy już posmarowaną kromeczkę to zwijamy ją w rulonik i dla wygody wbijamy wykałaczkę bądź patyczki do koreczków nadziewamy jeszcze bądź jeśli nie włuwamy patyczków ogóreczek kiszony bądź konserwowy i kawałeczek paryki czerwonej lub żółtej.
Życzę smacznego.....smak tego "suszi" przypomina mi kebab :)


Lody babanowe na patyku.

4 banany
50g gorzkiej czekolady
50g mlecznej czekolady
70g orzechów laskowych ja używam włoskich
1 łyżeczka oleju

Wykonanie:

Banany obieramy ze skórki, przekrajamy na połówki, nabijamy na patyczki do szszłyków i wkładamy do zamrażarki na 20 minut lub dłużej /ja w przedszkolu nie zamrażam aby nie narażać dziecięcych gardeł no i siebie rodzicom :)/ W garnku rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem oleju orzechy drobno siekamy. Banany oblewamy gorącą czekoladą, ja to robię troszkę schłodzoną i posypujemy orzechami.........pyyyyyycha!!!!




AAAAA teraz przepis na faworki :)


Faworki.


2 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
1 łyżka spirytusu /może być ocet ale ja wolę spirytus/
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
ok. 5 kopiastych łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
olej lub smalec do smażenia
cukier puder do posypania 

Wykonanie:

1. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę  jeśli zbyt mało śmietany można dodac jeszcze aby była dobra gęstość ciasta. Przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10-15 minut /należy uderzać w ciasto wałkiem rozpłaszczając go i ponownie zwijając/ Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków.
2. Ciasto rozwałkować porcjami na blacie posypanym mąką. Używamy do tegop jak najmniejszej ilości mąki aby nie przypalała się przy pieczeniu. Ciasto pokroić najpierw na paski ok. 3/4 cm potem na prostokąty lub równoległoboki dł. ok 9/10 cm. Ja robię na oko aby było wygodnie i ładnie. Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jedn koniec. Smażymy nie rumieniąc zbytnio.

Do wywijania faworków można zaprosić dzieci.........lubią pomagać a uczą się przy tym zwinności rączek.