• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Jadłospis

Email

JADŁOSPIS 13.01.2020R- 17.01.2020R

13.01.2020r poniedziałek

Śniadanie:1. Kanapki z masłem ,żółtym serem i pomidorkiem, kasza manna z mlekiem i rodzynkami,   herbata z cytryną

2. marchewka do chrupania, woda bez ograniczeń

/1,3,7/

kcal 310;   białko 20

tłuszcze  9

węglowodany 38.

Obiad; Zupa ogórkowa z ziemniakami z zieloną pietruszką, spagetti z mięsem i sosem pomidorowym z papryką, kompot wieloowocowy, woda bez ograniczeń

/1,3,7,9/

kcal 554;     białko 27

tłuszcze 23

węglowodany 71.

Podwieczorek; Ciasto drożdżowe z masłem, mleko,

woda bez ograniczeń

/ 1 ,3,7/

kcal 190, białko 4

tłuszcze  4

węglowodany  27.

Razem

kcal

1054

14.01.2020r wtorek

Śniadanie:1. Pieczywo z masłem i szynką drobiową na salacie zielonej,  papryka czerwona, kawa zbożowa,   herbata

2. Jabłko, woda bez ograniczeń

/1,3,7/

kcal 312;  białko   9

tłuszcze   11

węglowodany 52.

Obiad; Zupa szczawiowa z ryżem z zieloną pietruszką, stek wieprzowy,  ogórek zielony z jogurtem naturalnym , puree ziemniaczane z zielony koperkiem,  kompot wieloowocowy, woda bez ograniczeń

/1,3,7,9/

kcal 547;      białko 27

tłuszcze 24

węglowodany 75.

Podwieczorek; Budyń czekoladowy, pałeczki kukurydziane, woda bez ograniczeń

/1,3,7/

kcal 157; białko 5

tłuszcze 2

węglowodany 23.

Razem

kcal

1016

15.01.2020r środa

Śniadanie;1. Pieczywo mieszane z sałatką z tuńczyka, kawa z mlekiem, herbata

2. Sok z czarnej porzeczki, woda bez ograniczeń

/1,3,4,7/

kcal 298,  białko 10

tłuszcze   21

węglowodany  34.

Obiad; Krupnik z kaszą  z zieloną pietruszką, kluski śląskie , gulasz z indyka, surówka z czerwonej kapusty, kompot wieloowocowy, woda bez ograniczeń

/1,3,7,9/

kcal 538;      białko 19

tłuszcze 18

węglowodany 72.

Podwieczorek;

Ciasto zebra – wypiek własny, maślanka z owocami, , herbata owocowa, woda bez ograniczeń

/1,3,7/

kcal 161; białko 3

tłuszcze 8

węglowodany  27.

Razem

kcal

997

16.01.2020r czwartek

Śniadanie;1. Pieczywo mieszane z masłem  i kiełbaską krakowską podsuszaną , rzodkiewka,  kakao,  herbata z cytryną,

2. pomarańcza, woda bez ograniczeń

/1,3,7/

kcal 322; białko 13

tłuszcze 11

węglowodany  59.

Obiad; Zalewajka z ziemniakami z zielonym koperkiem, makaron kokardy zapiekany z piersią z kurczaka i szpinakiem,  kompot wieloowocowy , woda bez ograniczeń

/1,3,7,9/

kcal 491;    białko 30

tłuszcze  21

węglowodany 58.

Podwieczorek; Andruty z powidłami śliwkowymi , kefir,

woda bez ograniczeń

/1,3,7/

kcal 198;

białko 4

tłuszcze 17 węglowodany  29.

Razem

kcal

1011

17.01.2020r piątek

Śniadanie;1. Pieczywo mieszane z masłem i miodem naturalnym, płatki kukurydziane z mlekiem,     herbata

2. Morele suszone, woda bez ograniczeń

/1,3,7/

kcal 325,  białko 10

tłuszcze   21

węglowodany  34.

Obiad; Rosół z lanymi kluskami z zieloną pietruszką, filet rybny z rusztu, fasolka szparagowa z sezamem, , puree ziemniaczane z zielonym koperkiem, kompot wieloowocowy , woda bez ograniczeń

/1,3,4,7,9/

kcal 491;    białko 30

tłuszcze  21

węglowodany 58.

Podwieczorek; Pizza – wypiek własny, herbata z cytryną,

woda bez ograniczeń

/1,3,7/

kcal 211;

białko 4

tłuszcze 17 węglowodany  29.

Razem

kcal

1027

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy naturalne; pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek,

oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy i miód naturalny.

Alergeny występujące w posiłkach;

1.Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzechy ziemne, arachidowe i pochodne

6. Soja i pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy tj. Migdały , orzechy laskowe, włoskie, pistacje

9. Seler i produkty pochodne

10.Sezam i produkty pochodne

11. Dwutlenek siarki

12. Łubin i pochodne

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w

sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności , które ze

szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic

miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane

z alergią i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie

będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym dniu numer jaki zawiera

 

danie.

JADŁOSPIS TYGODNIOWY

od 18.01.2016r – 22.01.2016r

 

 

 

 

18.01.2016r poniedziałek

Śniadanie ; 1.Pieczywo mieszane; chleb wiejski , słonecznik, żytni, masło, ser żółty, ogórek kiszony, kawa z mlekiem, herbata z cytryną

2. Woda Wielka Żywiecka , melon

Obiad ;Zupa węgierska z kiełbaską , kukurydzą , papryką, ziemniakami i pomidorami na jarzynach z zieloną pietruszką, kluski leniwe z pomarańczą, kompot wieloowocowy

Podwieczorek; Kanapki KOTY na pieczywie razowym z kiełbasą żywiecką, ogórkiem zielonym rzodkiewką i szczypiorkiem, Woda Wielka Żywiecka, napój miodowy z cytryną

19.01.2016rwtorek

Śniadanie ; 1. Pieczywo mieszane; chleb wiejski, słonecznik, masło, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, płatki kukurydziane z mlekiem, herbata z miodem pszczelim

2. Woda Wielka Żywiecka,

morele suszone

Obiad ; Zupa pieczarkowa z makaronem na maśle i jarzynach z zieloną pietruszką, klopsiki duszone z indyka w sosie własnym, surówka z pory, jabłka i marchewki, ryż brazowy na sypko, kompot wieloowocowy

Podwieczorek; Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi – wypiek własny, Woda Wielka Żywiecka, herbata z wiśni

20.01.2016r

środa

Śniadanie ; 1. Pieczywo mieszane; chleb wiejski, żytni, graham, masło, kiełbasa wiejska na sałacie zielonej,kakao, herbata z miodem pszczelim

2. Woda Wielka Żywiecka,

jabłko

Obiad ; Zupa brokułowa z kaszą manną na kurczaku i jarzynach z zieloną pietruszką, kluski ślaskie , gulasz z łopatki wieprzowej, surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, kompot wieloowocowy

Podwieczorek; Koktail z gumi jagód z rurką waflową, Woda Wielka Żywiecka, herbata z malin

21.01.2016r

czwartek

Śniadanie ; 1. Baton pszenny, masło, pieczeń rzymska z papryka, kawa z mlekiem, herbata z cytryną

2. Woda Wielka Żywiecka, soczek z rurką

Obiad ; Zupa selerowa z muszelakami na kurczaku i jarzynach z zieloną pietruszka, kotleciki z piersi kurczaka, fasolka szparagowa z prażonym słonecznikiem, piurre ziemniaczane, kompot wieloowocowy

Podwieczorek; Piramidy biszkoptowe z gorzką czekoladą, Woda Wielka Żywiecka, herbata z dzikiej róży

22.01.2016r

piątek

Śniadanie ; 1. Pieczywo mieszane; chleb wiejski, słonecznik, żytni, masło, kiełbaski podhalańskie na gorąco, keczup, herbata z cytryną

2.Woda Wielka Żywiecka , ananas

Obiad ;Zupa Schreka z groszkiem ptysiowym na jarzynach i maśle z zieloną pietruszką, filet z miruny w sosie śmietanowym, marchewka duszona z groszkiem, ziemniaki z koperkiem zielonym, kompot wieloowocowy

Podwieczorek ; Galaretka owocowa z bita śmietaną – wyrób własny, Woda Wielka Żywiecka, herbata z dzikiej róży

Przygotowywane potrawy doprawiane są przyprawami naturalnymi , przy minimalnym użyciu soli kuchennej z najniższa zawartoscią sodu oraz minimalną ilością cukru dosłodzane miodem pszczelim