• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Jadłospis

Email

 

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

JADŁOSPIS 22.02.2021R- 26.02.2021R

 

22.02.2021r poniedziałek

Śniadanie:1. Kanapki

z pastą z jajek

ze szczypiorkiem, zupa mleczna z zacierką,   herbata z cytryną

2. Marchewka do chrupania, woda

bez ograniczeń

/1,3,7/

kcal 327;   białko 20

              tłuszcze  9

    węglowodany 38.

Obiad; Zupa ogórkowa

z ziemniakami z zieloną pietruszką, zapiekanka bolognese , kompot wieloowocowy,  woda bez ograniczeń

/1,3,7,9/

kcal 564;     białko 27

                 tłuszcze 23

      węglowodany 71.

Podwieczorek;  Kisiel z owocami, mleczna kanapka,

woda bez ograniczeń

/ 1 ,3,7/

kcal 211, białko 4

          tłuszcze  4

węglowodany  27.

Razem

kcal

1102

23.02.2021r wtorek

Śniadanie:1.Pieczywo

z masłem, szynka  sołtysa na sałacie zielonej, rzodkiewka, kawa

z mlekiem,  herbata

2.Jabłko, woda bez ograniczeń

/1,3,7/

kcal 343;  białko   9

             tłuszcze   11

    węglowodany 52.

Obiad;Zupa pomidorowa z makaronem z zieloną pietruszką, kotleciki z fileta kurczaka, surówka z selera z rodzynkami, puree ziemniaczane, kompot wieloowocowy, woda bez ograniczeń

/1,3,7,9/

kcal 551;      białko 27

                  tłuszcze 24

       węglowodany 75.

Podwieczorek;  Ciasto drożdżowe z owocami, mleko,woda bez ograniczeń

/1,3,7/

kcal 185; białko 5

            tłuszcze 2

węglowodany 23.

Razem

kcal

1079

24.02.2021r środa

Śniadanie;1. Pieczywo z masłem i pieczonym schabem, pomidorki koktailowe, kakao,  herbata

2. Mandarynka,  woda bez ograniczeń

/1,3,4,7/

kcal 314  białko 10

           tłuszcze   21

  węglowodany  34.

Obiad;Krupnik z kaszą

z natką pietruszki,  gulasz mięsny,  sałatka z ogórka kiszonego, kluski kopytka,  kompot wieloowocowy, woda bez ograniczeń

/1,3,7,9/

kcal 583     białko 19

                 tłuszcze 18

      węglowodany 72.

Podwieczorek;

Deser z jabłek 

z jogurtem,  biszkopty,             herbata owocowa, woda bez ograniczeń

/1,3,7/

kcal 189; białko 3

           tłuszcze 8

węglowodany  27.

Razem

kcal

1086

25.02.2021r czwartek

Śniadanie;1.Bułka grahamka z masłem 

z szynką z drobiu

i papryką czerwoną, bawarka,    herbata

2. Sok świeży jednodniowy owocowo- warzywny,  woda bez ograniczeń

/1,3,7/

kcal 325,  białko 10

           tłuszcze   21

  węglowodany  34.

Obiad'; Zupa jarzynowa

z kaszą manną z natką pietruszki, bitki z indyka, surówka z kapusty czerwonej, kompot wieloowcowy, woda bez ograniczeń

/1,3,7,9/

kcal 532   białko 18

     tłuszcze   16

     węglowodany   73

Podwieczorek;

Smoothie  z malinami, wafle tortowe ,                herbata owocowa, woda bez ograniczeń

/1,3,7/

kcal 209; białko 3

             tłuszcze 8

węglowodany  27.

Razem

kcal

1066

26.02.2021r piątek

Śniadanie;1.Kanapka

z masłem i kiełbaska na gorąco,  musli z mlekiem,   herbata

2. Kiwi,  woda bez ograniczeń

/1,3,7/

kcal 325,  białko 10

           tłuszcze   21

  węglowodany  34.

Obiad; Kapuśniak

z kiszonej kapusty

z zielonym koperkiem,

filet z miruny, fasolka szparagowa z prażonym słonecznikiem, puree ziemniaczane, kompot wieloowocowy , woda bez ograniczeń

/1,3,4,7,9/

kcal 521;    białko 30

               tłuszcze  21

     węglowodany 58.

Podwieczorek;    Ciastka owsiane, actimel, herbata

z cytryną,

woda bez ograniczeń

/1,3,7/

kcal 211;

                białko 4

           tłuszcze 17

węglowodany  29.

Razem

kcal

1057

 

ZASTRZEGAMY SOBIE PRAWO DO ZMIAN W JADŁOSPISIE

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy naturalne; pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek,

 

oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy i miód naturalny.

 

   Alergeny występujące w posiłkach;

 

   1.Zboża zawierające gluten

 

·Skorupiaki i produkty pochodne

 

·Jaja i produkty pochodne

 

·Ryby i produkty pochodne

 

·Orzechy ziemne, arachidowe i pochodne

 

·Soja i pochodne

 

·Mleko i produkty pochodne

 

·Orzechy tj. Migdały , orzechy laskowe, włoskie, pistacje

 

·Seler i produkty pochodne

 

10.Sezam i produkty pochodne

 

11. Dwutlenek siarki

 

12. Łubin i pochodne

 

 

  Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w

 

sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności , które ze

 

szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic

 

miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane

 

z alergią i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie

 

będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym dniu numer jaki zawiera 

danie

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

JADŁOSPIS 15.02.2021R-19.02.2021R

 

15.02.2021r

poniedziałek

Śniadanie:1. Kanapki z masłemi wędliną  drobiową na sałacie , kakao, herbata

z cytryną.

2.Mus owocowy, kinder kanapka, Woda bez ograniczeń

/1,3,7/

kcal 323 ; białko 13

            tłuszcze  7

  węglowodany 28

Obiad; Zalewajka

z ziemniakami i zielonym koperkiem, spagetti 

z mięsem , kompotwieloowocowy, woda

bez ograniczeń

/1,3,7,9/

kcal 532,  białko 23

                 tłuszcze 9

      węglowodany 67

Podwieczorek; 

Jabłecznik ,

mleko waniliowe,

herbata owocowa, woda bez ograniczeń

/1,3,7/

kcal 199

          białko 15

           tłuszcze  3

węglowodany 32

Razem

kcal

1054

16.02.2021r

wtorek

Śniadanie:1. Kanapki z masłemi żółtym serem , ogórkiem

i papryką czerwoną , kawa z mlekiem, herbata,

2.Gruszka , Woda bez ograniczeń

/1,3,7/

kcal 323 ; białko 13

            tłuszcze  7

  węglowodany 28

Obiad; Rosołek z lanymi kluskami z natką pietruszki, schab duszony, buraczki z jabłkiem, puree ziemniaczane z zielonym koperkiem,  kompotwieloowocowy, woda bez ograniczeń

/1,3,7,9/

kcal 544;  białko 39

                 tłuszcze 9

      węglowodany 88

Podwieczorek; 

Bułeczka z serem, maślanka owocowa,

herbata owocowa, woda bez ograniczeń 

/1,3,7/

kcal 211; białko 6

           tłuszcze  2

węglowodany 34

Razem

kcal

1052

17.02.2021r środa

Śniadanie;1. Bułka kajzerka  z masłem

i kiełbaską na gorąco herbata z cytryną,

2. Winogron,

Woda bez ograniczeń

/1,3,7/

kcal 311, białko 26

           tłuszcze   10

  węglowodany 17

Obiad; Zupa kalafiorowa z ziemniakami z natką pietruszki, łazanki

z mięsem i kapustą kiszoną , kompot wieloowocowy, woda

bez ograniczeń

/1,7,9/

kcal 522; białko 24

                 tłuszcze 22

      węglowodany 57

Podwieczorek;

Ciasto gruszkowe, kefir, herbata owocowa, woda bez ograniczeń

/1,3,7/

kcal 215 białko 4

            tłuszcze 17

węglowodany 30

Razem

kcal

1048

18.02.2021r czwartek

Śniadanie;1.Kanapki z pastą z makreli ze szczypiorkiem

i rzodkiewką, kawa

z mlekiem,   herbata z cytryną

2. Świeży sok warzywno - owocowy Woda bez ograniczeń

/1,3,4 /

kcal  298 ;białko 12

                tłuszcze 14

     węglowodany 28

Obiad; Zupa krem

z zielonego groszku

z prażonymi migdałami

i natką pietruszki, pieczony udziec z kurczaka, ogórek zielony

z jogurtem , puree ziemniaczane z zielonym koperkiem, kompot wieloowocowy, woda bez ograniczeń

/1,3,7,9/

kcal 537;

                białko 20

                 tłuszcze 20

      węglowodany 89

Podwieczorek;

Budyń czekoladowy

z wiśniami,  paluchy kukurydziane

herbata owocowa , woda bez ograniczeń

/1,3,7/

kcal 197;

białko 5

           tłuszcze 1

węglowodany 36

Razem

kcal

1032

19.02.2021r piątek

Śniadanie;Kanapki

z masłem i szynką na sałacie zielonej, bawarka ,   herbata

z cytryną,

2.Jabłko, Woda bez ograniczeń

/1,3,7/

kcal 313 ; białko 14

              tłuszcze 16

  węglowodany  38

Obiad; Zupa Schreka

z grzankami i natka pietruszki, filet z miruny pod pierzynką z jarzyn, puree ziemniaczane,  kompot wieloowocowy , woda bez ograniczeń

/1,3,4,9/

kcal 521; białko 23

            tłuszcze  11

   węglowodany 51

Podwieczorek;

Muffinki waniliowe, mleko,

herbata owocowa,

woda bez ograniczeń

/1,3,7/

kcal 203;

        białko 3

            tłuszcze 10  węglowodany  24

Razem

kcal

1037

 

ZASTRZEGAMY SOBIE PRAWO DO ZMIAN W JADŁOSPISIE

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy naturalne; pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek,

 

oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy i miód naturalny.

 

   Alergeny występujące w posiłkach;

 

   1.Zboża zawierające gluten

 

·Skorupiaki i produkty pochodne

 

·Jaja i produkty pochodne

 

·Ryby i produkty pochodne

 

·Orzechy ziemne, arachidowe i pochodne

 

·Soja i pochodne

 

·Mleko i produkty pochodne

 

·Orzechy tj. Migdały , orzechy laskowe, włoskie, pistacje

 

·Seler i produkty pochodne

 

10.Sezam i produkty pochodne

 

11. Dwutlenek siarki

 

12. Łubin i pochodne

 

 

  Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w

 

sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności , które ze

 

szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic

 

miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane

 

z alergią i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie

 

będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym dniu numer jaki zawiera danie

 

 

JADŁOSPIS TYGODNIOWY

od 18.01.2016r – 22.01.2016r

 

 

 

 

18.01.2016r poniedziałek

Śniadanie ; 1.Pieczywo mieszane; chleb wiejski , słonecznik, żytni, masło, ser żółty, ogórek kiszony, kawa z mlekiem, herbata z cytryną

2. Woda Wielka Żywiecka , melon

Obiad ;Zupa węgierska z kiełbaską , kukurydzą , papryką, ziemniakami i pomidorami na jarzynach z zieloną pietruszką, kluski leniwe z pomarańczą, kompot wieloowocowy

Podwieczorek; Kanapki KOTY na pieczywie razowym z kiełbasą żywiecką, ogórkiem zielonym rzodkiewką i szczypiorkiem, Woda Wielka Żywiecka, napój miodowy z cytryną

19.01.2016rwtorek

Śniadanie ; 1. Pieczywo mieszane; chleb wiejski, słonecznik, masło, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, płatki kukurydziane z mlekiem, herbata z miodem pszczelim

2. Woda Wielka Żywiecka,

morele suszone

Obiad ; Zupa pieczarkowa z makaronem na maśle i jarzynach z zieloną pietruszką, klopsiki duszone z indyka w sosie własnym, surówka z pory, jabłka i marchewki, ryż brazowy na sypko, kompot wieloowocowy

Podwieczorek; Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi – wypiek własny, Woda Wielka Żywiecka, herbata z wiśni

20.01.2016r

środa

Śniadanie ; 1. Pieczywo mieszane; chleb wiejski, żytni, graham, masło, kiełbasa wiejska na sałacie zielonej,kakao, herbata z miodem pszczelim

2. Woda Wielka Żywiecka,

jabłko

Obiad ; Zupa brokułowa z kaszą manną na kurczaku i jarzynach z zieloną pietruszką, kluski ślaskie , gulasz z łopatki wieprzowej, surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, kompot wieloowocowy

Podwieczorek; Koktail z gumi jagód z rurką waflową, Woda Wielka Żywiecka, herbata z malin

21.01.2016r

czwartek

Śniadanie ; 1. Baton pszenny, masło, pieczeń rzymska z papryka, kawa z mlekiem, herbata z cytryną

2. Woda Wielka Żywiecka, soczek z rurką

Obiad ; Zupa selerowa z muszelakami na kurczaku i jarzynach z zieloną pietruszka, kotleciki z piersi kurczaka, fasolka szparagowa z prażonym słonecznikiem, piurre ziemniaczane, kompot wieloowocowy

Podwieczorek; Piramidy biszkoptowe z gorzką czekoladą, Woda Wielka Żywiecka, herbata z dzikiej róży

22.01.2016r

piątek

Śniadanie ; 1. Pieczywo mieszane; chleb wiejski, słonecznik, żytni, masło, kiełbaski podhalańskie na gorąco, keczup, herbata z cytryną

2.Woda Wielka Żywiecka , ananas

Obiad ;Zupa Schreka z groszkiem ptysiowym na jarzynach i maśle z zieloną pietruszką, filet z miruny w sosie śmietanowym, marchewka duszona z groszkiem, ziemniaki z koperkiem zielonym, kompot wieloowocowy

Podwieczorek ; Galaretka owocowa z bita śmietaną – wyrób własny, Woda Wielka Żywiecka, herbata z dzikiej róży

Przygotowywane potrawy doprawiane są przyprawami naturalnymi , przy minimalnym użyciu soli kuchennej z najniższa zawartoscią sodu oraz minimalną ilością cukru dosłodzane miodem pszczelim