• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Jadłospis

Email

JADŁOSPIS 20.05.2019R -24.05.2019R

20.05.2019r poniedziałek

Śniadanie:1. Kanapki z masłem i kiełbasą żywiecką na sałacie zielonej, zupa mleczna z ryżem, herbata miętowa

2. Sok jabłkowy, woda źródlana Wielka Żywiecka z cytryną

/1,3,7/

kcal 400, białko 18

tłuszcze  16

węglowodany 47

Obiad; Botwinka z ziemniakami  z zielonym koperkiem, knedle z  serem i musem z truskawek, kompot wieloowocowy

/1,3,7,9/

kcal 514;  białko 19

tłuszcze 7

węglowodany 92

Podwieczorek; Kiełbaski w cieście francuskim, jogurt naturalny, herbata ziołowa,

woda źródlana Wielka Żywiecka

/1,3,7/

kcal 155, białko 8

tłuszcze  8

węglowodany 11

Razem

kcal

1164

21.05.2019r

wtorek

Śniadanie:1. Bułka grahamka z pastą rybną z twarożkiem  i papryką, kawa zbożowa,  herbata z cytryną

2. Gruszka, woda źródlana Wielka Żywiecka

/1,4,7/

kcal 254; białko 14

tłuszcze  9

węglowodany 30

Obiad; Zupa pomidorowa z makaronem z zieloną pietruszką, kotlet z fileta kurczaka, ogórek zielony z jogurtem naturalnym, młode ziemniaczki z  zielonym koperkiem, kompot wieloowocowy

/1,3,7,9/

kcal 737;  białko 38

tłuszcze 26

węglowodany 87

Podwieczorek;

Budyń śmietankowy z truskawkami,

herbata ziołowa, woda źródlana Wielka Żywiecka

/7/

kcal 157; białko 5

tłuszcze 3

węglowodany 26

Razem

kcal

1148

22.05.2019r środa

WYCIECZKA Żaby i Biedronki

Żurek, kiełbaska, pieczywo, jabłko, woda

Śniadanie;1. Kanapki  z szynką z indyka , ogórek kiszony , płatki kukurydziane z mlekiem,  herbata

z melisą

2. Jabłko, woda źródlana Wielka Żywiecka

/1,3,7/

kcal 349, białko 17

tłuszcze   11

węglowodany 45

Obiad; Zupa szczawiowa z jajkiem z zieloną pietruszką, kluski śląskie z gulaszem z szynki wieprzowej, surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem i ogórkiem zielonym,  kompot wieloowocowy

/1,3,7,9/

kcal 696; białko 27

tłuszcze 32

węglowodany 78

Podwieczorek;

Smootie z truskawek i malin,

herbata miętowa, woda źródlana Wielka Żywiecka

/1,3,7/

kcal 164; białko 4

tłuszcze 2

węglowodany 31

Razem

kcal

1209

23.05.2019r czwartek

Śniadanie;1. Kanapki  z masłem,  żółtym serem i pomidorem,  kakao,  herbata z miętą

2. Banan,   woda źródlana Wielka Żywiecka z cytryną

/1,3,7/

kcal  381 ;białko 19

tłuszcze 15

węglowodany 43

Obiad; Krupnik z kaszą z zieloną pietruszką, udko , kapusta młoda duszona, ziemniaki z zielonym koperkiem, kompot wieloowocowy

/1,3,7,9/

kcal 469; białko 24

tłuszcze 13

węglowodany 67

Podwieczorek;

Chałka z masłem , mleko waniliowe  herbatka ziołowa

woda źródlana Wielka Żywiecka\

/1,3,7/

kcal 278;

białko 9

tłuszcze 10

węglowodany 39

Razem

kcal

1128

24.05.2019r piątek

Śniadanie:1. Kanapki   z serkiem homogenizowanym  z zielonym ogórkiem,  kaszka z mlekiem,   herbata rumiankowa

2. Marchewka do chrupania, woda źródlana Wielka Żywiecka

/1,3,7/

kcal 368; białko 17

tłuszcze  10

węglowodany 52

Obiad; Zupa koperkowa z zacierką z zieloną pietruszką,  filet z miruny pod kołderką z jarzyn,  ziemniaki,  zielonym koperkiem, kompot wieloowocowy

/1,3,4,9/

kcal 398; białko 17

tłuszcze  4

węglowodany 71

Podwieczorek;

Deser mleczny z owocami, paluchy kukurydziane,

herbata owocowa,

Woda Wielka Żywiecka

/1,3,7/

kcal 235;

białko 8

tłuszcze 4  węglowodany  40

Razem

kcal

1001

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy naturalne; pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek,

oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy i miód naturalny.

Alergeny występujące w posiłkach;

1.Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzechy ziemne, arachidowe i pochodne

6. Soja i pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy tj. Migdały , orzechy laskowe, włoskie, pistacje

9. Seler i produkty pochodne

10.Sezam i produkty pochodne

11. Dwutlenek siarki

12. Łubin i pochodne

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w

sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności , które ze

szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic

miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane

z alergią i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie

będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym dniu numer jaki zawiera danie

 

JADŁOSPIS 13.05.2019R -17.05.2019R

13.05.2019r poniedziałek

Śniadanie:1. Kanapki z masłem i kiełbaską na gorąco, kakao, herbata z cytryną

2. Jabłko, woda źródlana Wielka Żywiecka

/1,3,7/

kcal 326; białko 18

tłuszcze  8

węglowodany 47

Obiad; Barszcz biały z ziemniakami z zielonym koperkiem, naleśniki z serem i musem z owoców leśnych, kompot wieloowocowy

/1,3,9/

kcal 523;  białko 21

tłuszcze 9

węglowodany 81

Podwieczorek;

Napój ananasowy z biszkoptami,

woda źródlana Wielka Żywiecka

/1,3,7/

kcal 295, białko 8

tłuszcze 12

węglowodany 38

Razem

kcal

1144

14.05.2019r

wtorek

Śniadanie:1. Kanapki z kiełbasą krakowską  i rzodkiewką, płatki owsiane z mlekiem,  herbata

2. Marchewka do chrupania, woda źródlana Wielka Żywiecka

/1,4,7/

kcal 247; białko 14

tłuszcze  7

węglowodany 33

Obiad; Zupa jarzynowa z ziemniakami i zieloną pietruszką, gulasz z indyka, sałatka z kiszonego ogórka, kasza jęczmienna na sypko, kompot wieloowocowy

/1,3,7,9/

kcal 543;  białko 23

tłuszcze 24

węglowodany 59

Podwieczorek;

Koktail z bananem z chrupkami kukurydzianymi,

herbata owocowa, woda źródlana Wielka Żywiecka

/1,7/

kcal 409; białko12

tłuszcze 6

węglowodany 77

Razem

kcal

1199

15.05.2019r środa

Śniadanie;1. Kanapki z pastą z tuńczyka z papryką czerwoną ,  kawa zbożowa z mlekiem, herbata

2. Kalarepa, woda źródlana Wielka Żywiecka

/1,3,7/

kcal453 , białko 17

tłuszcze   14

węglowodany 65

Obiad; Zupa z cieciorki z ziemniakami z zieloną pietruszką , pierożki z mięsem,  kompot wieloowocowy

/1,3,7,9/

kcal 456; białko 12

tłuszcze 5

węglowodany 89

Podwieczorek;

Ciasto Murzynek- wypiek własny, gruszka,

herbata owocowa, woda źródlana Wielka Żywiecka

/1,3,7/

kcal 269; białko 4

tłuszcze 2

węglowodany 60

Razem

kcal

1178

16.052019r czwartek

Śniadanie;1. Kanapka z jajecznicą

i szczypiorkiem na parze, zupa mleczna z jaglanką, herbata,

2. Sok warzywno-owocowy,   woda źródlana Wielka Żywiecka

/1,3,7/

kcal  483 ;białko 15

tłuszcze 8

węglowodany 37

Obiad; Zupa Schreka z groszkiem ptysiowym z zieloną pietruszką, stek wieprzowy, surówka z selera z rodzynkami, puree ziemniaczane z zielonym koprem, kompot wieloowocowy

/1,3,7,9/

kcal 580; białko 26

tłuszcze 23

węglowodany 67

Podwieczorek;

Ciasto drożdżowe z rabarbarem – wypiek własny, jogurt naturalny,

woda źródlana Wielka Żywiecka\

/1,3,7/

kcal 144;

białko 1

tłuszcze 2

węglowodany 30

Razem

kcal

976

17.05.2019r piątek

Śniadanie:1. Kanapki  z żółtym serem z zielonym ogórkiem i rzodkiewką, bawarka,  herbata z cytryną

2. Pomarańcza , woda źródlana Wielka Żywiecka

/1,3,7/

kcal 483; białko 21

tłuszcze  22

węglowodany 54

Obiad; Kapuśniak z młodej kapusty z zielonym koperkiem, pulpety rybne z sosem cebulowo – śmietanowym, fasolka szparagowa z masłem ,piurre ziemniaczane z zielonym koperkiem, kompot wieloowocowy

/1,3,4,9/

kcal 456; białko 21

tłuszcze  13

węglowodany 65

Podwieczorek;

Galaretka mleczna z borówkami , herbatniki zbożowe,

herbata owocowa,

Woda Wielka Żywiecka

/1,3,7/

kcal 242;

białko 7

tłuszcze4  węglowodany  44

Razem

kcal

1181

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy naturalne; pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek,

oregano, bazylia, tymianek, zioła prawonsalskie, papryka słodka, cukier waniliowy i miód naturalny.

Alergeny występujące w posiłkach;

1.Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzechy ziemne, arachidowe i pochodne

6. Soja i pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy tj. Migdały , orzechy laskowe, włoskie, pistacje

9. Seler i produkty pochodne

10.Sezam i produkty pochodne

11. Dwutlenek siarki

12. Łubin i pochodne

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w

sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności , które ze

szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic

miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane

z alergią i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie

będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym dniu numer jaki zawiera danie

JADŁOSPIS TYGODNIOWY

od 18.01.2016r – 22.01.2016r

 

 

 

 

18.01.2016r poniedziałek

Śniadanie ; 1.Pieczywo mieszane; chleb wiejski , słonecznik, żytni, masło, ser żółty, ogórek kiszony, kawa z mlekiem, herbata z cytryną

2. Woda Wielka Żywiecka , melon

Obiad ;Zupa węgierska z kiełbaską , kukurydzą , papryką, ziemniakami i pomidorami na jarzynach z zieloną pietruszką, kluski leniwe z pomarańczą, kompot wieloowocowy

Podwieczorek; Kanapki KOTY na pieczywie razowym z kiełbasą żywiecką, ogórkiem zielonym rzodkiewką i szczypiorkiem, Woda Wielka Żywiecka, napój miodowy z cytryną

19.01.2016rwtorek

Śniadanie ; 1. Pieczywo mieszane; chleb wiejski, słonecznik, masło, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, płatki kukurydziane z mlekiem, herbata z miodem pszczelim

2. Woda Wielka Żywiecka,

morele suszone

Obiad ; Zupa pieczarkowa z makaronem na maśle i jarzynach z zieloną pietruszką, klopsiki duszone z indyka w sosie własnym, surówka z pory, jabłka i marchewki, ryż brazowy na sypko, kompot wieloowocowy

Podwieczorek; Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi – wypiek własny, Woda Wielka Żywiecka, herbata z wiśni

20.01.2016r

środa

Śniadanie ; 1. Pieczywo mieszane; chleb wiejski, żytni, graham, masło, kiełbasa wiejska na sałacie zielonej,kakao, herbata z miodem pszczelim

2. Woda Wielka Żywiecka,

jabłko

Obiad ; Zupa brokułowa z kaszą manną na kurczaku i jarzynach z zieloną pietruszką, kluski ślaskie , gulasz z łopatki wieprzowej, surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, kompot wieloowocowy

Podwieczorek; Koktail z gumi jagód z rurką waflową, Woda Wielka Żywiecka, herbata z malin

21.01.2016r

czwartek

Śniadanie ; 1. Baton pszenny, masło, pieczeń rzymska z papryka, kawa z mlekiem, herbata z cytryną

2. Woda Wielka Żywiecka, soczek z rurką

Obiad ; Zupa selerowa z muszelakami na kurczaku i jarzynach z zieloną pietruszka, kotleciki z piersi kurczaka, fasolka szparagowa z prażonym słonecznikiem, piurre ziemniaczane, kompot wieloowocowy

Podwieczorek; Piramidy biszkoptowe z gorzką czekoladą, Woda Wielka Żywiecka, herbata z dzikiej róży

22.01.2016r

piątek

Śniadanie ; 1. Pieczywo mieszane; chleb wiejski, słonecznik, żytni, masło, kiełbaski podhalańskie na gorąco, keczup, herbata z cytryną

2.Woda Wielka Żywiecka , ananas

Obiad ;Zupa Schreka z groszkiem ptysiowym na jarzynach i maśle z zieloną pietruszką, filet z miruny w sosie śmietanowym, marchewka duszona z groszkiem, ziemniaki z koperkiem zielonym, kompot wieloowocowy

Podwieczorek ; Galaretka owocowa z bita śmietaną – wyrób własny, Woda Wielka Żywiecka, herbata z dzikiej róży

Przygotowywane potrawy doprawiane są przyprawami naturalnymi , przy minimalnym użyciu soli kuchennej z najniższa zawartoscią sodu oraz minimalną ilością cukru dosłodzane miodem pszczelim