• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Jadłospis

Email

JADŁOSPIS 24.06.2019R-28.06.2019r

24.06.2019r poniedziałek

Śniadanie;1. Kanapki z masłem, kiełbaską żywiecką,  i ogórkiem kiszonym, kasza kukurydziana z mlekiem, herbata

2. Winogron, Woda Wielka Żywiecka

/1,3,7/

kcal 332; białko 13

tłuszcze 16

węglowodany 26

Obiad; Zupa porowa z lanymi kluskami na kurczaku i jarzynach z zieloną pietruszką, gołąbki kanadyjskie z sosem pomidorowym , surówka z kiszonej kapusty, purre  ziemniaczane  z zielonym koperkiem,  kompot wieloowocowy

/1,3,7,9/

kcal 512; białko 19

tłuszcze 13 węglowodany 92

Podwieczorek;

Koktail bananowy, biszkopty,

woda Wielka Żywiecka

/1,3,7/

kcal 186; białko 11

tłuszcze 11

węglowodany 31

Razem kcal

1030

25.06.2019r wtorek

Śniadanie:1. Kanapki z masłem, kiełbaski na gorąco , bawarka, herbata

2. Marchewka do chrupania,  Woda Wielka Żywiecka

/1,3,7/

kcal 391; białko 17

tłuszcze  13

węglowodany 51

Obiad; Barszcz ukraiński z ziemniakami na kurczaku i jarzynach z zielonym koperkiem, makaron z białym serem i musem truskawkowym,   kompot wieloowocowy

/1,3,9/

kcal 505;     białko 22

tłuszcze 12

węglowodany 87

Podwieczorek;

Ciasto jogurtowe,  – wypiek własny, , jabłko,  woda Wielka Żywiecka

/1,3,7/

kcal 178; białko 7

tłuszcze 7

węglowodany 31

Razem

kcal

1074

26.06.2019r środa

Śniadanie:1. Kanapki z pastą z makreli wędzonej z jajkiem i  szczypiorkiem, ogórkiem kiszonym,

herbata

3. Maślanka ,  Woda Wielka Żywiecka

/1,3,4/

kcal 237; białko 16

tłuszcze  9

węglowodany 38

Obiad; Rosół z makaronem i zieloną pietruszką, potrawka z kurczaka, buraczki  z jabłkiem, ziemniaki z zielonym koperkiem,  kompot wieloowocowy

/1,3,7,9/

kcal 531;     białko 19

tłuszcze 12

węglowodany 67

Podwieczorek;

Babeczki kruche z musem gruszkowym, jogurt naturalny,

woda Wielka Żywiecka

/1,3,7/

kcal 245; białko 18

tłuszcze 5

węglowodany 29

Razem

kcal

1013

27.06.2019r czwartek

Śniadanie 1. Kanapki  z szynką z drobiu na sałacie z czerwoną papryką, kawa z mlekiem, herbata

2. Jabłko,  Woda Wielka Żywiecka

/1,3,7/

kcal 354; białko 10

tłuszcze 8

weglowodany 53

Obiad; Zupa pomidorowa z ryżem z zieloną pietruszką, kartacze z mięsem i kapustą,  kompot wieloowocowy

/1, 3, 7,9/

kcal 521; białko 18

tłuszcze  3

węglowodany  70

Podwieczorek; Budyń  łaciaty,  banan, woda Wielka Żywiecka

/1,3,7/

kcal 156; białko 1

tłuszcze 0  węglowodany  20

Razem

kcal

1031

28.06.2019r piątek

Śniadanie 1. Kanapki z pastą z jajek z rzodkiewką, szczypiorkiem i jogurtem naturalnym, kakao,  herbata

3. Arbuz, Woda Wielka Żywiecka

/1,3,7/

kcal 312;  białko 21

tłuszcze  9

weglowodany 45

Obiad; Zupa brokułowa z kaszą manną z zieloną pietruszką, filet rybny z rusztu, warzywa z wody z masłem i  sezamem , ziemniaki z zielonym koperkiem, kompot wieloowocowy

/1, 3,4,7,9/

kcal 436; białko 22

tłuszcze  5

węglowodany  69

Podwieczorek; Rogalik z masłem i miodem naturalnym, mleko, woda Wielka Żywiecka

/1,3,7/

kcal 197; białko 7

tłuszcze 4  węglowodany  20

Razem

kcal

945

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy naturalne; pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek,

oregano, bazylia, tymianek, zioła prawonsalskie, papryka słodka, cukier waniliowy i miód naturalny.

Alergeny występujące w posiłkach;

1.Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzechy ziemne, arachidowe i pochodne

6. Soja i pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy tj. Migdały , orzechy laskowe, włoskie, pistacje

9. Seler i produkty pochodne

10.Sezam i produkty pochodne

11. Dwutlenek siarki

12. Łubin i pochodne

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w

sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności , które ze

szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic

miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane

z alergią i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie

będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym dniu numer jaki zawiera danie

JADŁOSPIS TYGODNIOWY

od 18.01.2016r – 22.01.2016r

 

 

 

 

18.01.2016r poniedziałek

Śniadanie ; 1.Pieczywo mieszane; chleb wiejski , słonecznik, żytni, masło, ser żółty, ogórek kiszony, kawa z mlekiem, herbata z cytryną

2. Woda Wielka Żywiecka , melon

Obiad ;Zupa węgierska z kiełbaską , kukurydzą , papryką, ziemniakami i pomidorami na jarzynach z zieloną pietruszką, kluski leniwe z pomarańczą, kompot wieloowocowy

Podwieczorek; Kanapki KOTY na pieczywie razowym z kiełbasą żywiecką, ogórkiem zielonym rzodkiewką i szczypiorkiem, Woda Wielka Żywiecka, napój miodowy z cytryną

19.01.2016rwtorek

Śniadanie ; 1. Pieczywo mieszane; chleb wiejski, słonecznik, masło, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, płatki kukurydziane z mlekiem, herbata z miodem pszczelim

2. Woda Wielka Żywiecka,

morele suszone

Obiad ; Zupa pieczarkowa z makaronem na maśle i jarzynach z zieloną pietruszką, klopsiki duszone z indyka w sosie własnym, surówka z pory, jabłka i marchewki, ryż brazowy na sypko, kompot wieloowocowy

Podwieczorek; Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi – wypiek własny, Woda Wielka Żywiecka, herbata z wiśni

20.01.2016r

środa

Śniadanie ; 1. Pieczywo mieszane; chleb wiejski, żytni, graham, masło, kiełbasa wiejska na sałacie zielonej,kakao, herbata z miodem pszczelim

2. Woda Wielka Żywiecka,

jabłko

Obiad ; Zupa brokułowa z kaszą manną na kurczaku i jarzynach z zieloną pietruszką, kluski ślaskie , gulasz z łopatki wieprzowej, surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, kompot wieloowocowy

Podwieczorek; Koktail z gumi jagód z rurką waflową, Woda Wielka Żywiecka, herbata z malin

21.01.2016r

czwartek

Śniadanie ; 1. Baton pszenny, masło, pieczeń rzymska z papryka, kawa z mlekiem, herbata z cytryną

2. Woda Wielka Żywiecka, soczek z rurką

Obiad ; Zupa selerowa z muszelakami na kurczaku i jarzynach z zieloną pietruszka, kotleciki z piersi kurczaka, fasolka szparagowa z prażonym słonecznikiem, piurre ziemniaczane, kompot wieloowocowy

Podwieczorek; Piramidy biszkoptowe z gorzką czekoladą, Woda Wielka Żywiecka, herbata z dzikiej róży

22.01.2016r

piątek

Śniadanie ; 1. Pieczywo mieszane; chleb wiejski, słonecznik, żytni, masło, kiełbaski podhalańskie na gorąco, keczup, herbata z cytryną

2.Woda Wielka Żywiecka , ananas

Obiad ;Zupa Schreka z groszkiem ptysiowym na jarzynach i maśle z zieloną pietruszką, filet z miruny w sosie śmietanowym, marchewka duszona z groszkiem, ziemniaki z koperkiem zielonym, kompot wieloowocowy

Podwieczorek ; Galaretka owocowa z bita śmietaną – wyrób własny, Woda Wielka Żywiecka, herbata z dzikiej róży

Przygotowywane potrawy doprawiane są przyprawami naturalnymi , przy minimalnym użyciu soli kuchennej z najniższa zawartoscią sodu oraz minimalną ilością cukru dosłodzane miodem pszczelim