• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Jadłospis

Email

JADŁOSPIS 09.03.2020R- 13.03.2020R

09.03.2020r poniedziałek

Śniadanie;1. Kanapki z masłem i kiełbaska na gorąco, keczup, kawa z mlekiem,  herbata

2. Sok z czarnej porzeczki,  woda bez ograniczeń

/1,7/

kcal 338 ; białko 19

tłuszcze 15

węglowodany 54

Obiad; Zupa ogórkowa z ryżem z zieloną pietruszką, kluski leniwe  z marchewką i brzoskwinią,  kompot wieloowocowy/woda bez ograniczeń

/1,3,7,9/

kcal 518 ; białko 47

tłuszcze 11

węglowodany 58

Podwieczorek;

Maślanka z owocami, słomka ptysiowa,

herbata owocowa/woda bez ograniczeń

/1,3,7/

kcal 168; białko 3

tłuszcze 6

węglowodany 16

Razem kcal

1024

10.03.2020r wtorek

Śniadanie:1. Kanapki z serem żółtym wędzonym na sałacie, pomidorki koktajlowe,  kakao, herbata

2. Kalarepka,

woda bez ograniczeń

/1,3,7/

kcal 325; białko 11

tłuszcze  8

węglowodany 65

Obiad; Krupnik z kaszą  z zieloną pietruszką, stek wieprzowy, kapusta kiszona duszona, puree ziemniaczane z zielonym koperkiem,   kompot wieloowocowy/woda bez ograniczeń

/1,3,7,9/

kcal 524;   białko 25

tłuszcze 16

węglowodany 75

Podwieczorek;

Bułeczka z powidłami, mleko,

woda bez ograniczń

/1,3,7/

kcal 211; białko 7

tłuszcze 8

węglowodany 21

Razem

kcal

1060

11.03.2020rśroda

Śniadanie;1. Kanapki z sałatką z tuńczyka, bawarka,

herbata z cytryną

2. Banan, woda bez ograniczeń

/1,3,4,7/

kcal 297; białko 18

tłuszcze  8

węglowodany 41

Obiad; Zupa jarzynowa z ziemniakami i zieloną pietruszką, risotto z filetem z kurczaka,  kompot wieloowocowy/ woda bez ograniczeń

/1,3,7,9/

kcal 531; białko 26

tłuszcze 22

węglowodany  73

Podwieczorek; Mus owocowy z jogurtem i płatkami kukurydzianymi,

herbata owocowa, woda bez ograniczeń

/1,3,7/

kcal 172; białko 3

tłuszcze  2

węglowodany 29

Razem

kcal

1000

12.03.2020rczwartek

Śniadanie;1. Kanapki z polędwicą sopocką na sałacie zielonej, płatki górskie z mlekiem,  herbata z cytryną,

2. jabłko, woda bez ograniczeń

/1,3,7/

kcal 341; białko 13

tłuszcze  16

węglowodany   67

Obiad; Barszcz czerwony z fasolką z zielonym  koperkiem , pieczony udziec z kurczaka, surówka z selera z rodzynkami, puree ziemniaczane z zielonym koperkiem,  kompot wieloowocowy / woda bez ograniczeń

/1, 3,7,9,/

kcal 499; białko 22

tłuszcze  10

węglowodany  74

Podwieczorek;

Kisiel z owocami, pałeczki kukurydziane, woda bez ograniczeń

/1,2,7/

kcal 154; białko 4

tłuszcze  9

węglowodany 34

Razem kcal

994

13.03.2020r piątek

Śniadanie;1. Kanapki z masłem i twarożkiem z szynką,   rzodkiewka i szczypiorkiem, kawa z mlekiem,  herbata z cytryną

2. marchewka do chrupania, woda bez ograniczeń

/1,3,7/

kcal 334; białko 18

tłuszcze  8

węglowodany 41

Obiad; Rosołek z lanymi kluskami z zieloną pietruszką, filet rybny z rusztu, surówka  z kapusty pekińskiej,  puree ziemniaczane z zielonym koperkiem, kompot wieloowocowy

/1, 3, 4,7,9/

kcal 501; białko 24

tłuszcze  12

węglowodany  76

Podwieczorek;

Ciasto jogurtowe , bawarka,

herbata owocowa, Woda Wielka Żywiecka z cytryną

/1, 3,7/

kcal 198; białko 4

tłuszcze  9

węglowodany 34

Razem

kcal

1033

ZASTRZEGAMY SOBIE PRAWO DO ZMIAN W JADŁOSPISIE

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy naturalne; pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek,

oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy i miód naturalny.

Alergeny występujące w posiłkach;

1.Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzechy ziemne, arachidowe i pochodne

6. Soja i pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy tj. Migdały , orzechy laskowe, włoskie, pistacje

9. Seler i produkty pochodne

10.Sezam i produkty pochodne

11. Dwutlenek siarki

12. Łubin i pochodne

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w

sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności , które ze

szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic

miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane

z alergią i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie

 

będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym dniu numer jaki zawiera danie.

JADŁOSPIS 02.03.2019R –06.03.2019R

02.02.2019r poniedziałek

Śniadanie:1.

Kanapki z masłem i szynką z indyka na roszponce,  owsianka na mleku z pomarańczą i miodem,

herbata

2. Jabłko, woda bez ograniczeń

/1,3/

kcal 342; białko 13

tłuszcze  11

węglowodany 5

Obiad; Kapuśniak z kiszonej kapusty z zielonym koperkiem, naleśniki z twarożkiem waniliowym i dżemem,  kompot wieloowocowy, woda bez ograniczeń

/1,3,7,9/

kcal 558;   białko 24

tłuszcze 9

węglowodany 77

Podwieczorek;

Chałka drożdżowa, kakao,

herbata owocowa, woda bez ograniczeń

/1,3/

kcal 180;

białko 10

tłuszcze 10  węglowodany  20

Razem

kcal

1080

03.03.2019r wtorek

Śniadanie:1.

Kanapki z masłem z kiełbasą krakowską podsuszaną, twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem, kawa z mlekiem,

herbata,

3. Mandarynka,   Woda Wielka Żywiecka z cytryną

/1,3/

kcal 347; białko 13

tłuszcze  11

węglowodany 5

Obiad; Zupa porowa z lanymi kluskami z zieloną pietruszką, kotlet schabowy , ogórek zielony z jogurtem i szczypiorkiem,  puree ziemniaczane z zielonym koperkiem,  kompot wieloowocowy, woda bez ograniczeń

/1,3,7,9/

kcal 523;   białko 24

tłuszcze 9

węglowodany 77

Podwieczorek;

Czekoladowy pudding z wiórkami kokosowymi, chrupki kukurydziane,  woda bez ograniczeń

/1,3/

kcal 210;

białko 10

tłuszcze 10  węglowodany  20

Razem

kcal

1080

04.02.2019r środa

Śniadanie;1.

Kanapki z jajecznicą  ze szczypiorkiem i  kiełbaską krakowską, kakao, herbata z cytryną,

2. Bakalie , woda bez ograniczeń

/1,3,4/

kcal 314; białko 11

tłuszcze  13

węglowodany 16

Obiad; Zupa krem z białych warzyw z grzankami i natką pietruszki, makaron kokardy zapiekany z filetem z kurczaka i szpinakiem, kompot wieloowocowy , woda bez ograniczeń

/1,3,7,9/

kcal 565; białko 32

tłuszcze 18

węglowodany  55

Podwieczorek;

Mus jabłkowy na ciepło z cynamonem i rodzynkami , wafle tortowe, woda bez ograniczeń

/7,3/

kcal 165; białko 1

tłuszcze  5

węglowodany 34

Razem

kcal

1044

05.02.2019r czwartek

Śniadanie;1.

Kanapki  z masłem i polędwicą drobiową na rukoli,  ogórek zielony , kakao

2. Gruszka,   woda bez ograniczeń

/1,3/

kcal 318; białko 18

tłuszcze  16

węglowodany   32

Obiad; Zupa pomidorowa  z ryżem na kurczaku i jarzynach z zieloną pietruszką, kluski śląskie , gulasz wieprzowy, surówka z czerwonej kapusty, z kompot wieloowocowy

woda bez ograniczeń

/1, 3,7,9,/

kcal 534; białko 23

tłuszcze  15

węglowodany  71

Podwieczorek;

Racuszki z jabłkiem,  herbata owocowa,  woda bez ograniczeń

/1,3/

kcal 225; białko 1

tłuszcze  3

węglowodany 34

Razem kcal

1077

06.02.2019r piątek

Śniadanie;1. Kanapki z masłem , kiełbaską rzodkiewką, pomidorem szczypiorkiem i ogórkiem kiszonym, zupa mleczna z kaszą manną, herbata z cytryną,

3. Marchewka do chrupania,    woda bez ograniczeń

/1,3,7/

kcal 298; białko 26

tłuszcze  9

węglowodany   68

Obiad; Zupa  krem z selera z makaronem gwiazdki z zieloną pietruszką i majerankiem, filet rybny pod kołderką z jarzyn,  puree ziemniaczane z zielonym koperkiem, kompot wieloowocowy , woda bez ograniczeń

/1, 3, 4,9/

kcal 489; białko 25

tłuszcze  5

węglowodany  70

Podwieczorek; Koktail na kefirze z bananem , truskawkami i siemieniem lnianym, woda bez ograniczeń

/1,3/

kcal 225; białko 1

tłuszcze  3

węglowodany 34

Razem

kcal

1012

Zastrzegamy sobie prawo do zmian w jadłospisie

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy naturalne; pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek,

oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy i miód naturalny.

Alergeny występujące w posiłkach;

1.Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzechy ziemne, arachidowe i pochodne

6. Soja i pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy tj. Migdały , orzechy laskowe, włoskie, pistacje

9. Seler i produkty pochodne

10.Sezam i produkty pochodne

11. Dwutlenek siarki

12. Łubin i pochodne

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w

sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności , które ze

szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic

miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane

z alergią i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie

 

będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym dniu numer jaki zawiera danie.

JADŁOSPIS TYGODNIOWY

od 18.01.2016r – 22.01.2016r

 

 

 

 

18.01.2016r poniedziałek

Śniadanie ; 1.Pieczywo mieszane; chleb wiejski , słonecznik, żytni, masło, ser żółty, ogórek kiszony, kawa z mlekiem, herbata z cytryną

2. Woda Wielka Żywiecka , melon

Obiad ;Zupa węgierska z kiełbaską , kukurydzą , papryką, ziemniakami i pomidorami na jarzynach z zieloną pietruszką, kluski leniwe z pomarańczą, kompot wieloowocowy

Podwieczorek; Kanapki KOTY na pieczywie razowym z kiełbasą żywiecką, ogórkiem zielonym rzodkiewką i szczypiorkiem, Woda Wielka Żywiecka, napój miodowy z cytryną

19.01.2016rwtorek

Śniadanie ; 1. Pieczywo mieszane; chleb wiejski, słonecznik, masło, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, płatki kukurydziane z mlekiem, herbata z miodem pszczelim

2. Woda Wielka Żywiecka,

morele suszone

Obiad ; Zupa pieczarkowa z makaronem na maśle i jarzynach z zieloną pietruszką, klopsiki duszone z indyka w sosie własnym, surówka z pory, jabłka i marchewki, ryż brazowy na sypko, kompot wieloowocowy

Podwieczorek; Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi – wypiek własny, Woda Wielka Żywiecka, herbata z wiśni

20.01.2016r

środa

Śniadanie ; 1. Pieczywo mieszane; chleb wiejski, żytni, graham, masło, kiełbasa wiejska na sałacie zielonej,kakao, herbata z miodem pszczelim

2. Woda Wielka Żywiecka,

jabłko

Obiad ; Zupa brokułowa z kaszą manną na kurczaku i jarzynach z zieloną pietruszką, kluski ślaskie , gulasz z łopatki wieprzowej, surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, kompot wieloowocowy

Podwieczorek; Koktail z gumi jagód z rurką waflową, Woda Wielka Żywiecka, herbata z malin

21.01.2016r

czwartek

Śniadanie ; 1. Baton pszenny, masło, pieczeń rzymska z papryka, kawa z mlekiem, herbata z cytryną

2. Woda Wielka Żywiecka, soczek z rurką

Obiad ; Zupa selerowa z muszelakami na kurczaku i jarzynach z zieloną pietruszka, kotleciki z piersi kurczaka, fasolka szparagowa z prażonym słonecznikiem, piurre ziemniaczane, kompot wieloowocowy

Podwieczorek; Piramidy biszkoptowe z gorzką czekoladą, Woda Wielka Żywiecka, herbata z dzikiej róży

22.01.2016r

piątek

Śniadanie ; 1. Pieczywo mieszane; chleb wiejski, słonecznik, żytni, masło, kiełbaski podhalańskie na gorąco, keczup, herbata z cytryną

2.Woda Wielka Żywiecka , ananas

Obiad ;Zupa Schreka z groszkiem ptysiowym na jarzynach i maśle z zieloną pietruszką, filet z miruny w sosie śmietanowym, marchewka duszona z groszkiem, ziemniaki z koperkiem zielonym, kompot wieloowocowy

Podwieczorek ; Galaretka owocowa z bita śmietaną – wyrób własny, Woda Wielka Żywiecka, herbata z dzikiej róży

Przygotowywane potrawy doprawiane są przyprawami naturalnymi , przy minimalnym użyciu soli kuchennej z najniższa zawartoscią sodu oraz minimalną ilością cukru dosłodzane miodem pszczelim