• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Jadłospis

Email

JADŁOSPIS 12.11.2019R 15.11.2019R

12.11.2019r

Śniadanie;1. Kanapki z masłem i kiełbaska na gorąco,  kakao, , herbata z cytryną

2. Jabłko, woda źródlana Wielka Żywiecka

/1,3,7/

kcal  234 ;białko 12

tłuszcze 8

węglowodany 28

Obiad; Zupa ogórkowa z ziemniakami z zieloną pietruszką,  kluski leniwe, marchewka z jabłkiem,    kompot wieloowocowy

/1,3,7,9/

kcal 544; białko 34

tłuszcze 8

węglowodany 84

Podwieczorek;

Chałka drożdżowa z masłem, kefir, woda źródlana Wielka Żywiecka

/1,3,7/

kcal 110;

białko 0

tłuszcze 0

węglowodany 27

Razem

kcal

1014

13.11.2019r środa

Śniadanie;1. Kanapki z sałatką z tuńczyka,   kawa z mlekiem, herbata z cytryną

2. Banan, woda źródlana Wielka Żywiecka

/1,3,7/

kcal  246 ;białko 13

tłuszcze 11

węglowodany 32

Obiad; Krupnik z kaszą i zieloną pietruszką, gulasz z indyka,  kluski śląskie, surówka z kapusty czerwonej, kompot wieloowocowy

/1,7,9/

kcal 490; białko 16

tłuszcze 16

węglowodany 67

Podwieczorek;

Budyń śmietankowy z bakaliami, biszkopty języczki,  woda źródlana Wielka Żywiecka

/1,3,7/

kcal 239;

białko 6

tłuszcze 8

węglowodany 36

Razem

kcal

963

14.11.2019r czwartek

Śniadanie;1. Rogaliki z masłem z szynką  wiejską na sałacie,  płatki kukurydziane z mlekiem, herbata z cytryną

2. Gruszka , woda źródlana Wielka Żywiecka

/1,3,7/

kcal 428; białko 13

tłuszcze   13

węglowodany 66

Obiad; Barszcz biały z  ziemniakami z zielonym koperkiem, makaron zapiekany z filetem z kurczaka, kompot wieloowocowy

/1,3,7,9/

kcal 662; białko 22

tłuszcze 11

węglowodany 86

Podwieczorek;

Muffinki czekoladowe, mleko,

herbata owocowa, woda źródlana Wielka Żywiecka

/1,3,7/

kcal 104;

białko 2

tłuszcze 1

węglowodany 24

Razem

kcal

1012

15.11.2019r piątek

Śniadanie; Kanapki z masłem z żółtym serem i rzodkiewką,  kakao, herbata z cytryną,

2. Winogron,  woda źródlana Wielka Żywiecka

/1,3,7/

kcal 374 ; białko 18

tłuszcze 16

węglowodany  40

Obiad; Zupa grochowa z grzankami z zieloną pietruszką, kotlety  rybne,  kapusta duszona , puree ziemniaczane z zielonym koperkiem, kompot wieloowocowy

/1,3,4,7,9/

kcal 553; białko 20

tłuszcze 20

węglowodany 89

Podwieczorek;

Maślanka z bananem, herbatniki bebe,

herbata owocowa, woda źródlana Wielka Żywiecka

/1,3,7/

kcal 110;

białko 7

tłuszcze 4

węglowodany 10

Razem

kcal

1091

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy naturalne; pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek,

oregano, bazylia, tymianek, zioła prawonsalskie, papryka słodka, cukier waniliowy i miód naturalny.

Alergeny występujące w posiłkach;

1.Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzechy ziemne, arachidowe i pochodne

6. Soja i pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy tj. Migdały , orzechy laskowe, włoskie, pistacje

9. Seler i produkty pochodne

10.Sezam i produkty pochodne

11. Dwutlenek siarki

12. Łubin i pochodne

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w

sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności , które ze

szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic

miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane

z alergią i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie

będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym dniu numer jaki zawiera danie.

 

JADŁOSPIS TYGODNIOWY

od 18.01.2016r – 22.01.2016r

 

 

 

 

18.01.2016r poniedziałek

Śniadanie ; 1.Pieczywo mieszane; chleb wiejski , słonecznik, żytni, masło, ser żółty, ogórek kiszony, kawa z mlekiem, herbata z cytryną

2. Woda Wielka Żywiecka , melon

Obiad ;Zupa węgierska z kiełbaską , kukurydzą , papryką, ziemniakami i pomidorami na jarzynach z zieloną pietruszką, kluski leniwe z pomarańczą, kompot wieloowocowy

Podwieczorek; Kanapki KOTY na pieczywie razowym z kiełbasą żywiecką, ogórkiem zielonym rzodkiewką i szczypiorkiem, Woda Wielka Żywiecka, napój miodowy z cytryną

19.01.2016rwtorek

Śniadanie ; 1. Pieczywo mieszane; chleb wiejski, słonecznik, masło, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, płatki kukurydziane z mlekiem, herbata z miodem pszczelim

2. Woda Wielka Żywiecka,

morele suszone

Obiad ; Zupa pieczarkowa z makaronem na maśle i jarzynach z zieloną pietruszką, klopsiki duszone z indyka w sosie własnym, surówka z pory, jabłka i marchewki, ryż brazowy na sypko, kompot wieloowocowy

Podwieczorek; Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi – wypiek własny, Woda Wielka Żywiecka, herbata z wiśni

20.01.2016r

środa

Śniadanie ; 1. Pieczywo mieszane; chleb wiejski, żytni, graham, masło, kiełbasa wiejska na sałacie zielonej,kakao, herbata z miodem pszczelim

2. Woda Wielka Żywiecka,

jabłko

Obiad ; Zupa brokułowa z kaszą manną na kurczaku i jarzynach z zieloną pietruszką, kluski ślaskie , gulasz z łopatki wieprzowej, surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, kompot wieloowocowy

Podwieczorek; Koktail z gumi jagód z rurką waflową, Woda Wielka Żywiecka, herbata z malin

21.01.2016r

czwartek

Śniadanie ; 1. Baton pszenny, masło, pieczeń rzymska z papryka, kawa z mlekiem, herbata z cytryną

2. Woda Wielka Żywiecka, soczek z rurką

Obiad ; Zupa selerowa z muszelakami na kurczaku i jarzynach z zieloną pietruszka, kotleciki z piersi kurczaka, fasolka szparagowa z prażonym słonecznikiem, piurre ziemniaczane, kompot wieloowocowy

Podwieczorek; Piramidy biszkoptowe z gorzką czekoladą, Woda Wielka Żywiecka, herbata z dzikiej róży

22.01.2016r

piątek

Śniadanie ; 1. Pieczywo mieszane; chleb wiejski, słonecznik, żytni, masło, kiełbaski podhalańskie na gorąco, keczup, herbata z cytryną

2.Woda Wielka Żywiecka , ananas

Obiad ;Zupa Schreka z groszkiem ptysiowym na jarzynach i maśle z zieloną pietruszką, filet z miruny w sosie śmietanowym, marchewka duszona z groszkiem, ziemniaki z koperkiem zielonym, kompot wieloowocowy

Podwieczorek ; Galaretka owocowa z bita śmietaną – wyrób własny, Woda Wielka Żywiecka, herbata z dzikiej róży

Przygotowywane potrawy doprawiane są przyprawami naturalnymi , przy minimalnym użyciu soli kuchennej z najniższa zawartoscią sodu oraz minimalną ilością cukru dosłodzane miodem pszczelim