• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Jadłospis

Email

JADŁOSPIS 25.03.2019R -29.03.2019R

25.03.2019r poniedziałek

Śniadanie:1. Kanapki z masłem kiełbaską wiejską na sałacie zielonej, kakao, herbata z cytryną

2. Jabłko, woda źródlana Wielka Żywiecka

/1,3,7/

kcal 423; białko 14

tłuszcze  9

węglowodany 48

Obiad; Zupa porowa z lanymi kluskami na kurczaku i jarzynach z zieloną pietruszką, gulasz z indyka , kasza na sypko, surówka z selera z rodzynkami,  kompot wieloowocowy

/1,3,9/

kcal 507;  białko 18

tłuszcze 12

węglowodany 79

Podwieczorek;

Ciasto jogurtowe – wypiek własny, maślanka z truskawkami, herbata owocowa,

woda źródlana Wielka Żywiecka

/1,3,7/

kcal 295, białko 8

tłuszcze 12

węglowodany 38

Razem

kcal

1125

26.03.2019r

wtorek

Śniadanie:1. Kanapki z makrelą wędzona,  białym serem  i szczypiorkiem, herbata z cytryną

2. Banan, woda źródlana Wielka Żywiecka

/1,4,7/

kcal 247; białko 14

tłuszcze  7

węglowodany 33

Obiad; Zupa brokułowa z kaszą manną na  jarzynach z zieloną pietruszką,  kotlet mielony, ogórek zielony z jogurtem naturalnym, puree ziemniaczane z zielonym koperkiem, kompot wieloowocowy

/1,3,7,9/

kcal 543;  białko 23

tłuszcze 24

węglowodany 59

Podwieczorek;

Sałatka owocowa z chrupkami kukurydzianymi, - jogurt z miodem ,

herbata owocowa, woda źródlana Wielka Żywiecka

/1,7/

kcal 409; białko12

tłuszcze 6

węglowodany 77

Razem

kcal

1199

27.03.2019r środa

Śniadanie;1. Baton pszenny z masłem i szynką wiejską i papryką,  zupa mleczna z płatkami owsianymi,    herbata z cytryną

2. Sok z czarnej poprzeczki, , woda źródlana Wielka Żywiecka

/1,3,7/

kcal453 , białko 17

tłuszcze   14

węglowodany 65

Obiad; Zupa pomidorowa z pulpy pomidorowej z ryżem na maśle i jarzynach z zieloną pietruszką, kluski kartacze  z mięsem i kapustą,  kompot wieloowocowy

/1,3,7,9/

kcal 456; białko 12

tłuszcze 5

węglowodany 89

Podwieczorek;

Kisiel z malinami , wafle tortowe

herbata owocowa, woda źródlana Wielka Żywiecka

/1,3,7/

kcal 269; białko 4

tłuszcze 2

węglowodany 60

Razem

kcal

1178

28.03.2019r czwartek

Śniadanie;1. Bułka  grahamka z masłem  i pasztetem ( wyrób własny) , kawa z mlekiem, herbata z cytryną

2. Mandarynka,  woda źródlana Wielka Żywiecka

/1,3,7/

kcal  483 ;białko 15

tłuszcze 8

węglowodany 37

Obiad; Zupa węgierska na kiełbasce drobiowej z papryką , kukurydzą,  pomidorami  i ziemniakami z zieloną pietruszką,  kluski leniwe, surówka z marchewki i jabłka,  kompot wieloowocowy

/1,3,7,9/

kcal 580; białko 26

tłuszcze 23

węglowodany 67

Podwieczorek;

Smoothie – owocowo - warzywne z miodem, rurka waflowa,

woda źródlana Wielka Żywiecka\

/1,3,7/

kcal 144;

białko 1

tłuszcze 2

węglowodany 30

Razem

kcal

976

29.03.2019r piątek

Śniadanie:1. Kanapki  z pastą szefa kuchni,  płatki kukurydziane z  mlekiem, herbata z cytryną

2. Pomarańcza , woda źródlana Wielka Żywiecka

/1,3,7/

kcal 483; białko 21

tłuszcze  22

węglowodany 54

Obiad; Barszcz czerwony z fasolką na kurczaku i jarzynach z zielonym koperkiem,  pulpety rybne  z sosem koperkowym , sałatka z ogórka kiszonego,  piurre ziemniaczane z zielonym koperkiem, kompot wieloowocowy

/1,3,4,9/

kcal 456; białko 21

tłuszcze  13

węglowodany 65

Podwieczorek;

Riso waniliowe z gorzką czekoladą,   biszkopt,

herbata owocowa,

Woda Wielka Żywiecka

/1,3,7/

kcal 242;

białko 7

tłuszcze4  węglowodany  44

Razem

kcal

1181

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy naturalne; pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek,

oregano, bazylia, tymianek, zioła prawonsalskie, papryka słodka, cukier waniliowy i miód naturalny.

Alergeny występujące w posiłkach;

1.Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzechy ziemne, arachidowe i pochodne

6. Soja i pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy tj. Migdały , orzechy laskowe, włoskie, pistacje

9. Seler i produkty pochodne

10.Sezam i produkty pochodne

11. Dwutlenek siarki

12. Łubin i pochodne

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w

sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności , które ze

szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic

miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane

z alergią i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie

będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym dniu numer jaki zawiera danie

 

JADŁOSPIS 18.03.2019R 22.03.2019R

18.03.2019r poniedziałek

Śniadanie:1. Pieczywo mieszane z masłem kiełbaską na sałacie zielonej,

płatki owsiane z mlekiem, herbata

2. Pomarańcza, Woda Źródlana Wielka Żywiecka z cytryną

/1,3,7/

kcal 326;   białko 11

tłuszcze    8

węglowodany   34.

Obiad; Krupnik z kaszą na kurczaku i jarzynach z zieloną pietruszką, spagetti z mięsem , pomidorami i papryką, , kompot wieloowocowy

/1,3,7,9/

kcal ; 558    białko  19

tłuszcze   29

węglowodany  69.

Podwieczorek; Budyń czekoladowy, herbatniki,

herbata owocowa,

woda źródlana Wielka Żywiecka

/1,3,7/

kcal 127;

białko  3

tłuszcze  2

węglowodany  23.

Razem

kcal

1011

19.03.2019r wtorek

Śniadanie:1. Pieczywo mieszane z sałatką z tuńczyka z ogórkiem kiszonym, herbata

2. Jabłko , Woda Źródlana Wielka Żywiecka z cytryną

/1,3,4/

kcal 292;   białko 19

tłuszcze   17

węglowodany   39.

Obiad; Zupa fasolowa z ziemniakami  na kurczaku i jarzynach z zieloną pietruszką, pierogi z mięsem i kapustą,  kompot wieloowocowy

/1,3,9/

kcal 491;      białko 30

tłuszcze  19

węglowodany 52.

Podwieczorek;

Smoothie z malinami z rurką - wyrób własny,

herbata owocowa, woda źródlana Wielka Żywiecka

/1,3,7/

kcal 218;

białko 4

tłuszcze 7

węglowodany 28.

Razem

kcal

1001

20.03.2019r środa

Śniadanie:1. Pieczywo mieszane  z masłem polędwicą sopocką z ogórkiem zielonym, kawa z mlekiem , herbata z cytryną,

2. Marchewka do chrupania, Woda źródlana Wielka Żywiecka

/1,3,7/

kcal 294;   białko  9

tłuszcze   15

węglowodany   32

Obiad; Zupa jarzynowa z kaszą manną na kurczaku z zieloną pietruszką, wątróbka z drobiu w sosie, surówka z kiszonej kapusty, ziemniaki,  kompot wieloowocowy

/1,3,7,9/

kcal 517;   białko 23

tłuszcze  18

węglowodany 61

Podwieczorek;

Ciasto drożdżowe – wypiek własny,

herbata owocowa, Woda Źródlana Wielka Żywiecka

/1,3,7/

kcal 199;

białko 9

tłuszcze 3

węglowodany 21

Razem

kcal

1010

21.03.2019r czwartek

Śniadanie:1. Pieczywo mieszane z masłem  serem żółtym  rzodkiewką i szczypiorkiem, zupa mleczna z kaszą manną, ,  herbata z cytryną

2. Mandarynka, Woda źródlana Wielka Żywiecka

/1,3,7/

kcal 332;   białko  17

tłuszcze   9

węglowodany   34

Obiad; Rosół drobiowy z makaronem z zieloną pietruszka, potrawka z drobiu, puree ziemniaczane z zielonym koperkiem, groszek zielony z  marchewką, kompot wieloowocowy

/1,3,7,9/

kcal 466;   białko 21

tłuszcze  11

węglowodany 42

Podwieczorek;

Kakaowa owsianka z bananem , orzechami i siemieniem lnianym,

herbata owocowa, Woda Źródlana Wielka Żywiecka

/1,3,7/

kcal 198;

białko 9

tłuszcze 7

węglowodany 21

Razem

kcal

996

22.03. 2019r  piątek

Śniadanie;1. Pieczywo mieszane z masłem i jajecznicą ze szczypiorkiem,  kakao, herbata z cytryną,

2. Gruszka, Woda źródlana Wielka Żywiecka

/1,3/

kcal 323; białko 14

tłuszcze 16

węglowodany  32.

Obiad; Zupa Schreka z muszelkami na kurczaku i jarzynach z zieloną pietruszką, filet z miruny,  fasolka szparagowa z prażonym ziarnem słonecznika, puree  ziemniaczane z zielonym koperkiem, kompot wieloowocowy

/1,3,4,9/

kcal 486;    białko 26

tłuszcze  13

węglowodany 53.

Podwieczorek;

Koktail z owocami, pałeczki kukurydziane,

Woda Źródlana  Wielka Żywiecka

/1,7/

kcal 165;

białko 5

tłuszcze  2  węglowodany  22.

Razem

kcal

983

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy naturalne; pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek,

oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy i miód naturalny.

Alergeny występujące w posiłkach;

1.Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzechy ziemne, arachidowe i pochodne

6. Soja i pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy tj. Migdały , orzechy laskowe, włoskie, pistacje

9. Seler i produkty pochodne

10.Sezam i produkty pochodne

11. Dwutlenek siarki

12. Łubin i pochodne

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w

sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności , które ze

szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic

miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane

z alergią i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie

będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym dniu numer jaki zawiera

danie

JADŁOSPIS TYGODNIOWY

od 18.01.2016r – 22.01.2016r

 

 

 

 

18.01.2016r poniedziałek

Śniadanie ; 1.Pieczywo mieszane; chleb wiejski , słonecznik, żytni, masło, ser żółty, ogórek kiszony, kawa z mlekiem, herbata z cytryną

2. Woda Wielka Żywiecka , melon

Obiad ;Zupa węgierska z kiełbaską , kukurydzą , papryką, ziemniakami i pomidorami na jarzynach z zieloną pietruszką, kluski leniwe z pomarańczą, kompot wieloowocowy

Podwieczorek; Kanapki KOTY na pieczywie razowym z kiełbasą żywiecką, ogórkiem zielonym rzodkiewką i szczypiorkiem, Woda Wielka Żywiecka, napój miodowy z cytryną

19.01.2016rwtorek

Śniadanie ; 1. Pieczywo mieszane; chleb wiejski, słonecznik, masło, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, płatki kukurydziane z mlekiem, herbata z miodem pszczelim

2. Woda Wielka Żywiecka,

morele suszone

Obiad ; Zupa pieczarkowa z makaronem na maśle i jarzynach z zieloną pietruszką, klopsiki duszone z indyka w sosie własnym, surówka z pory, jabłka i marchewki, ryż brazowy na sypko, kompot wieloowocowy

Podwieczorek; Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi – wypiek własny, Woda Wielka Żywiecka, herbata z wiśni

20.01.2016r

środa

Śniadanie ; 1. Pieczywo mieszane; chleb wiejski, żytni, graham, masło, kiełbasa wiejska na sałacie zielonej,kakao, herbata z miodem pszczelim

2. Woda Wielka Żywiecka,

jabłko

Obiad ; Zupa brokułowa z kaszą manną na kurczaku i jarzynach z zieloną pietruszką, kluski ślaskie , gulasz z łopatki wieprzowej, surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, kompot wieloowocowy

Podwieczorek; Koktail z gumi jagód z rurką waflową, Woda Wielka Żywiecka, herbata z malin

21.01.2016r

czwartek

Śniadanie ; 1. Baton pszenny, masło, pieczeń rzymska z papryka, kawa z mlekiem, herbata z cytryną

2. Woda Wielka Żywiecka, soczek z rurką

Obiad ; Zupa selerowa z muszelakami na kurczaku i jarzynach z zieloną pietruszka, kotleciki z piersi kurczaka, fasolka szparagowa z prażonym słonecznikiem, piurre ziemniaczane, kompot wieloowocowy

Podwieczorek; Piramidy biszkoptowe z gorzką czekoladą, Woda Wielka Żywiecka, herbata z dzikiej róży

22.01.2016r

piątek

Śniadanie ; 1. Pieczywo mieszane; chleb wiejski, słonecznik, żytni, masło, kiełbaski podhalańskie na gorąco, keczup, herbata z cytryną

2.Woda Wielka Żywiecka , ananas

Obiad ;Zupa Schreka z groszkiem ptysiowym na jarzynach i maśle z zieloną pietruszką, filet z miruny w sosie śmietanowym, marchewka duszona z groszkiem, ziemniaki z koperkiem zielonym, kompot wieloowocowy

Podwieczorek ; Galaretka owocowa z bita śmietaną – wyrób własny, Woda Wielka Żywiecka, herbata z dzikiej róży

Przygotowywane potrawy doprawiane są przyprawami naturalnymi , przy minimalnym użyciu soli kuchennej z najniższa zawartoscią sodu oraz minimalną ilością cukru dosłodzane miodem pszczelim