• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Jadłospis

Email

  Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

JADŁOSPIS 30.11.2020R- 04.12.2020R

 

30.11.2020r poniedziałek

Śniadanie:1.

Kanapki z jajecznicą i kiełbaską ze szczypiorkiem , kakao,

2.Sok z czarnej

porzeczki , woda bez ograniczeń

/1,3,7/

kcal 331;  białko   9

             tłuszcze   11

    węglowodany 52.

Obiad; Zupa pomidorowa z makaronem z natką pietruszki, pulpety z indyka z sosem śmietanowo- cebulowym, surówka z kapusty czerwonej, puree ziemniaczane,  kompot wieloowocowy

/1,3,7,9/

kcal 597;      białko 27

                  tłuszcze 24

       węglowodany 75.

Podwieczorek;

Sernik – maślanka z owocami,  woda bez ograniczeń,

/1,3,7/

kcal 210; białko 5

            tłuszcze 2

węglowodany 23.

Razem

kcal

1138

01.12.2020r wtorek

Śniadanie:1.Kanapki z masłem i szynką okopconą na sałacie , płatki owsiane z mlekiem,

2.Winogron , woda bez ograniczeń

/1,3,7/

kcal 336;  białko   9

             tłuszcze   11

    węglowodany 52.

Obiad;Zupa krem z selera z grzankami z natką pietruszki, kotlet mielony, ogórek zielony z  jogurtem naturalnym i szczypiorkiem, puree ziemniaczane, kompot wieloowocowy, woda bez ograniczeń

/1,3,7,9/

kcal 548;      białko 27

                  tłuszcze 24

       węglowodany 75.

Podwieczorek;

Budyń śmietankowy z musem z jagód, wafle ryżowe,  woda bez ograniczeń

/1,3,7/

kcal 161; białko 5

            tłuszcze 2

węglowodany 23.

Razem

kcal

1049

Środa

02.12.2020r

Śniadanie;1. Kanapki z masłem  i kiełbaska na gorąco z keczupem, kawa zbożowa z mlekiem,

2. Banan,woda bez ograniczeń

/1,3,7/

kcal 342; białko 13

              tłuszcze 11

  węglowodany  59.

Obiad; Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami i zielonym koperkiem, kluski leniwe z masłem, surówka z marchwi i jabłka, koperkiem,kompot wieloowocowy , woda bez ograniczeń

/1,3,7,9/

kcal 523;    białko 30

               tłuszcze  21

     węglowodany 58.

Podwieczorek;    

Smothie z truskawkami, paluchy kukurydziane,

woda bez ograniczeń

/1,7/

kcal 182;

                białko 4

           tłuszcze 17 węglowodany  29.

Razem

kcal

1047

03.12.2020r czwartek

Śniadanie;1. Pieczywo mieszane z pastą z łososia ze szczypiorkiem, , zupa mleczna z lanymi kluskami,

2. Jabłko, woda bez ograniczeń

/1,3,4,7/

kcal 310; białko 13

              tłuszcze 11

  węglowodany  59.

Obiad; Zupa kalafiorowa z ziemniakami z zielonym koperkiem, gulasz wieprzowy, sałatka z ogórka kiszonego,  kasza na sypko, kompot wieloowocowy , woda bez ograniczeń

/1,3,7,9/

kcal 544;    białko 30

               tłuszcze  21

     węglowodany 58.

Podwieczorek;    

Mufinki czekoladowe, kefir,

woda bez ograniczeń

/1,3,7/

kcal 212;

                białko 4

           tłuszcze 17 węglowodany  29.

Razem

kcal

1066

04.12.2020r  piątek

Śniadanie;1. Pieczywo mieszane z masłem kiełbaską, rzodkiewka, ogórkiem i szczypiorkiem, płatki kukurydziane z mlekiem,

2. Marchewka do chrupania, woda bez ograniczeń

/1,3,7/

kcal 322; białko 13

              tłuszcze 11

  węglowodany  59.

Obiad; Zupa neapolitańska z makaronem z natką pietruszki, filet rybny  z rusztu, fasolka szparagowa z masłem i słonecznikiem, puree ziemniaczane z zielonym koperkiem,  kompot wieloowocowy , woda bez ograniczeń

/1,3,4,7,9/

kcal 502;    białko 30

               tłuszcze  21

     węglowodany 58.

Podwieczorek;    

Rogalik z toffi, jogurt naturalny,

woda bez ograniczeń

/1,3,7/

kcal 219;

                białko 4

           tłuszcze 17 węglowodany  29.

Razem

kcal

1043

 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy naturalne; pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek,

 

oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy i miód naturalny.

 

   Alergeny występujące w posiłkach;

 

   1.Zboża zawierające gluten

 

·Skorupiaki i produkty pochodne

 

·Jaja i produkty pochodne

 

·Ryby i produkty pochodne

 

·Orzechy ziemne, arachidowe i pochodne

 

·Soja i pochodne

 

·Mleko i produkty pochodne

 

·Orzechy tj. Migdały , orzechy laskowe, włoskie, pistacje

 

·Seler i produkty pochodne

 

10.Sezam i produkty pochodne

 

11. Dwutlenek siarki

 

12. Łubin i pochodne

 

 

  Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w

 

sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności , które ze

 

szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic

 

miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane

 

z alergią i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie

 

będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym dniu numer jaki zawiera 

 

danie

 

 

 

JADŁOSPIS TYGODNIOWY

od 18.01.2016r – 22.01.2016r

 

 

 

 

18.01.2016r poniedziałek

Śniadanie ; 1.Pieczywo mieszane; chleb wiejski , słonecznik, żytni, masło, ser żółty, ogórek kiszony, kawa z mlekiem, herbata z cytryną

2. Woda Wielka Żywiecka , melon

Obiad ;Zupa węgierska z kiełbaską , kukurydzą , papryką, ziemniakami i pomidorami na jarzynach z zieloną pietruszką, kluski leniwe z pomarańczą, kompot wieloowocowy

Podwieczorek; Kanapki KOTY na pieczywie razowym z kiełbasą żywiecką, ogórkiem zielonym rzodkiewką i szczypiorkiem, Woda Wielka Żywiecka, napój miodowy z cytryną

19.01.2016rwtorek

Śniadanie ; 1. Pieczywo mieszane; chleb wiejski, słonecznik, masło, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, płatki kukurydziane z mlekiem, herbata z miodem pszczelim

2. Woda Wielka Żywiecka,

morele suszone

Obiad ; Zupa pieczarkowa z makaronem na maśle i jarzynach z zieloną pietruszką, klopsiki duszone z indyka w sosie własnym, surówka z pory, jabłka i marchewki, ryż brazowy na sypko, kompot wieloowocowy

Podwieczorek; Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi – wypiek własny, Woda Wielka Żywiecka, herbata z wiśni

20.01.2016r

środa

Śniadanie ; 1. Pieczywo mieszane; chleb wiejski, żytni, graham, masło, kiełbasa wiejska na sałacie zielonej,kakao, herbata z miodem pszczelim

2. Woda Wielka Żywiecka,

jabłko

Obiad ; Zupa brokułowa z kaszą manną na kurczaku i jarzynach z zieloną pietruszką, kluski ślaskie , gulasz z łopatki wieprzowej, surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, kompot wieloowocowy

Podwieczorek; Koktail z gumi jagód z rurką waflową, Woda Wielka Żywiecka, herbata z malin

21.01.2016r

czwartek

Śniadanie ; 1. Baton pszenny, masło, pieczeń rzymska z papryka, kawa z mlekiem, herbata z cytryną

2. Woda Wielka Żywiecka, soczek z rurką

Obiad ; Zupa selerowa z muszelakami na kurczaku i jarzynach z zieloną pietruszka, kotleciki z piersi kurczaka, fasolka szparagowa z prażonym słonecznikiem, piurre ziemniaczane, kompot wieloowocowy

Podwieczorek; Piramidy biszkoptowe z gorzką czekoladą, Woda Wielka Żywiecka, herbata z dzikiej róży

22.01.2016r

piątek

Śniadanie ; 1. Pieczywo mieszane; chleb wiejski, słonecznik, żytni, masło, kiełbaski podhalańskie na gorąco, keczup, herbata z cytryną

2.Woda Wielka Żywiecka , ananas

Obiad ;Zupa Schreka z groszkiem ptysiowym na jarzynach i maśle z zieloną pietruszką, filet z miruny w sosie śmietanowym, marchewka duszona z groszkiem, ziemniaki z koperkiem zielonym, kompot wieloowocowy

Podwieczorek ; Galaretka owocowa z bita śmietaną – wyrób własny, Woda Wielka Żywiecka, herbata z dzikiej róży

Przygotowywane potrawy doprawiane są przyprawami naturalnymi , przy minimalnym użyciu soli kuchennej z najniższa zawartoscią sodu oraz minimalną ilością cukru dosłodzane miodem pszczelim